Мер показав, як правильно викидати сміття

04 Листопада 2015, 17:45

Микола Романюк оглянув 38 нових контейнерів для роздільного збору сміття, яке придбало підприємство «Луцкспецкомунтранс».

Директор підприємства Валерій Кузьмич розповів, що на купівлю нових контейнерів витратили 190 тисяч гривень із міського бюджету.

«Найближчим часом ми плануємо закупити ще 22 таких контейнери на суму 110 тисяч гривень. Приємно, що виробник вітчизняний», - зазначив Валерій Кузьмич.

На оглядини нових сміттєбаків приїхав і Луцький міський голова Микола Романюк. Він переконаний, що лучани будуть без вагань викидати ПЕТ-пляшки у спеціально відведені контейнери.

«Я думаю, що наша громада вже готова до цього. Досвід показує, що населення все більше задумується про це та розуміє, що за цим майбутнє. Також потрібно більше інформувати людей, розповідати їм про переваги сортування сміття. Не думаю, що ми відразу будемо штрафувати, адже тяжко визначити, хто кинув у контейнер для пластикових пляшок щось інше», - вважає Микола Романюк.

В свою чергу він влаштував майстер-клас по «викиданню пластикової пляшки». Мер продемонстрував, до яких саме розмірів її потрібно зменшити, щоб використання простору у контейнерах було максимально ефективним.

«Мене цьому, до речі, навчили у дитячому садочку, коли я ходив до них у гості», - розповів Микола Романюк.




Нові контейнери для ПЕТ-пляшок в першу чергу будуть встановлювати у нещодавно капітально відремонтованих прибудинкових територіях.  

Луцький міський голова вважає, що утилізація відходів важлива тема у вихованні дітей. За його словами сьогодні у луцьких дитсадках та школах організовані пункти прийому використаних батарейок. На зауваження, що в обласному центрі немає, куди дівати використану комп’ютерну техніку, мер пообіцяв подумати над вирішенням і цієї проблеми.

«Я запропоную на наступний рік передбачити кошти у бюджеті, щоб ми встановлювали контейнери і для інших видів сміття – скла, паперу, використаної техніки», - пообіцяв мер.

Про нові підходи у переробці сміття також говорив директор підприємства «Луцкспецкомунтранс» Валерій Кузьмич

«Лучани повинні поміняти відношення до цього питання і дивитися на це по-передовому, по-новому. Ми уже робили спробу роздільно збирати сміття, але тоді допустили ряд помилок: ставили по 10 контейнерів на ПЕТ-пляшку, 10 – на карток і 10 – на скло. Але ми не могли їх вчасно забирати, бо не вистачало техніки. Тепер ми пішли іншим шляхом: спочатку покриємо місто контейнерами для пластикових пляшок, а далі поступово – все інше», - поділився планами на майбутнє Валерій Кузьмич.

Директор підприємства сподівається  на добросовісність лучан і на те, що контейнери залишаться на своїх місцях.

«З 2000 року за приблизними підрахунками більше десятка контейнерів, можна так сказати, ми «втратили». Хоча 3 потім знайшли», - розповів Валерій Кузьмич.   

Радіють новим контейнерам і двірники. За словами Валентини Кошманюк, майстра вуличного прибирання, як жартома вона себе називає, це ще один крок до Європи та значно полегшить й не без того тяжку працю двірника.

«Сподіваюся, що люди кидатимуть пластик у ці баки, а не залишатимуть його деінде», - переконана Валентина Кошманюк.

Довідка: На сьогодні у житловому секторі розміщено 720 площадок для збору твердих побутових відходів.