Свідка злочину засудили за те, що давала хабар

04 Листопада 2015, 10:40
2976

Лікарям-хабарникам вирок оголосили, тепер на лаві підсудних – ті, хто сунув хабара.

Ця історія розпочалася рік тому. Минулої осені Луцький міськрайонний суд розпочав слухання справи, фігурантами якої стали двоє членів та голова міської медико-санітарної експертної комісії. Вивести хабарників на чисту воду допомогли відеокамери, що їх міліція потайки встановила у кабінетах для надання або підтвердження у хворих групи інвалідності, пише «Волинська газета».

Зовсім мало часу знадобилося, щоб апаратура записала майже 30 епізодів отримання лікарями грошей од своїх пацієнтів.

І хоча фактів вимагання помічено не було, втім лікарі й не перечили, коли в кишеню їх білого халата інваліди клали по 200, 500, навіть тисячі гривень. Ну, що зробиш: забули, що отримання неправомірної вигоди – це теж злочин, за який Кримінальним кодексом передбачається навіть тюремне ув’язнення.
 
За «хронічні» корупційні діяння двоє рядових лікарів Луцької МСЕК покаялися, свою вину визнали і за сприяння слідству отримали іспитовий строк. А от їхню начальницю, котра свою невинуватість доводила навіть в апеляційному суді, покарали п’ятьма роками тюрми з конфіскацією майна.
 
Однак справа корупції на інвалідах на тому не завершилася. Тільки тепер на лаві підсудних–  неповносправні, які рік тому фігурували тільки як свідки.
 
Одну з таких кримінальних справ розглянув нещодавно Луцький міськрайонний суд. А покази давала… інвалід ІІІ групи й до того ж – медична сестра однієї з лікувальних установ обласного значення.
 
Порушення, до якого вдалася медсестра, мало місце ще 15 січня 2014-го. Тоді, власне, й було встановлено приховану камеру в одному з кабінетів МСЕКу. Апаратура зафіксувала, що в 11 год. 59 хв.  жіночка передала лікарю-невропатологу хабара. За те, аби хворій підтвердили її незадовільний стан здоров’я, невропатолог не погребував узяти 2 тис. грн. А через три хвилини подяку ще більшого розміру отримала голова Луцької міської МСЕК. Останній, як підтвердила підсудна, вона заплатила аж 5 тис. грн!
 
Коли торік головуюча у справі суддя міськрайонного суду пробувала допитатися, для чого інваліди сунули лікарям гроші, всі як один знизували плечами. Частина зізналася, що боялися втратити групу й раз так – щомісячну пенсію. Ще частина хвилювалася, що для підтвердження групи інвалідності їх можуть відправити в іншу область (а це потягне більше, ніж всунути хабара луцьким лікарям). Дехто з допитаних узагалі не розумів, якого милого їх притягнули в суд. Мовляв, ну дали на каву з цукерками – хіба ж то злочин? І тільки одна молодого віку допитана зізналася:
 
«Всі ці події мали місце в ту пору, коли Україна піднялася на Майдан, коли люди повстали проти тотальної корупції. Я дала хабара – визнаю, але дуже про це жалкую».
 
Жалкує і медична сестра лікарні, яку судили цими днями. Однак не відомо, чи усвідомлює свою вину. Адже тривалий час працюючи у відділенні профпатології, жінка, мабуть, звикла до подяк, як до повітря і води. Та коли постала загроза сісти до тюрми, визнала свою причетність до корупційних діянь (зокрема – надання неправомірної вигоди службовій особі за вчинення дій в інтересах того, хто надав таку вигоду, з використанням наданої їй влади чи службового становища, про що йдеться у ч. 1 ст. 369 КК України).
 
За таке правопорушення Кримінальний кодекс передбачає до двох років тюрми. Та оскільки жінка сприяла слідству, у вчиненому розкаялася, то не за ґрати сіла, а отримала рік іспитового строку. За умови, звісно, що протягом усього часу не спокуситься на нову «подяку».
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром