«Жыве Беларусь!»: як волиняни підтримують білоруський народ у соцмережах

11 Серпня 2020, 13:32
4869

У Білорусі 9 серпня відбулися президентські вибори, за попереднім результатом яких знову переміг Олександр Лукашенко. З того ж часу по всій країні тривають акції протесту – люди не вірять у чесність і прозорість таких виборів, а влада будь-яку незгоду придушує силою.

У містах блокують доступ до інтернету, відбуваються жорсткі масові арешти мітингувальників, уже є постраждалі. До центру Мінська стягнули бойову техніку, а проти цивільних застосовують світлошумові гранати, гумові кулі та водомети, повідомляє білоруське Радіо Свобода.

10 серпня з'явилася інформацію про першого загиблого, яку згодом підтвердили спецслужби Білорусі.

Зранку 11 серпня стало відомо, що основна опонентка Лукашенка Світлана Тихановська змушена була виїхати в Литву, а нещодавно опублікувала відео звернення про те, що їй довелося прийняти складне рішення.

Волинь має спільний з Білоруссю кордон і остання зараз переживає події, які в багатьох українців викликають болісні спогади. Тож багато відомих волинян, політики, журналісти, громадські активістки, висловлюють у соцмережах і демонструють солідарність з білоруським народом.

Журналісти Район.Луцьк  зібрали позиції волинян, які висловлюють свою підтримку білорусам у ці нелегкі для країни часи.

Волинська медійниця Наталія Пахайчук разом з колегами ініціювали акцію підтримки білорусам у Рівному. Біля пам'ятника княгині Марії Несвицької розтягнули біло-червоно-білий прапор, під яким відбуваються акції протесту у Білорусі.


Олексій Кушнєр, боєць батальйону «Азов» та громадський активіст, сприймає всі події у Білорусі як особисту справу.

«Я народився у Мінську. У Білорусі прожив кілька перших років, там поховані мої предки», – зазначає чоловік.

Читайте також«Мені не соромно за свій вибір»: луцький атовець розповів, за кого буде голосувати

Богдана Стельмах, фахівчиня з PR та координатора фестивалю «Docudays UA» на Волині, вважає, що без конкретного лідера опозиції, білорусам буде складно звільнитися від влади чинного президента.

Читайте також: Інтерв’ю з Богданою Стельмах про феміністичний активізм у журналістиці

Краєзнавець, фотограф та режисер, автор відеопроєкту «Велика Волинь» Андрій Михайлов, спираючись на свою освіту міжнародника, теж зробив припущення про причини і наслідки білоруських протестів.

«Рано чи пізно в Білорусі мали бути сплески народного гніву і опору придушенню свобод. Бо їх правитель старіє, а нові покоління вже підросли, які бачать, що в інших країнах по-іншому. Ще й надихають їх успішні події в Україні, так само як і надихнули студентів в Гонконзі не так давно», – йдеться у дописі.

Читайте такожЛуцький режисер пропонує перевізникам показувати відео про Велику Волинь у маршрутках

На тривожні події відреагував красномовним артом рівненський художник Юрій Журавель. На зображенні - традиційний білоруський герб "Погоня" з лицарем на коні та переляканим Лукашенком, біля якого лежать символи комунізму - серп і молот.

Уродженець Ковеля, керівник програм нових медіа «Інтерньюз-Україна» Віталій Мороз відреагував на нещодавнє відеозвернення Світлани Тихановської.

«В Україні теж були слабкі політики і сильні протестувальники. Білорусь – не виняток. Сьогодні білорусам сказали "не виходьте на вулиці"... Однак тільки вечір покаже, чи білоруси усвідомили, що лідери - це вторинне в боротьбі за свободу»,3 - написав медіаексперт на фейсбук-сторінці.

Народний депутат Верховної Ради, волинянин Ігор Гузь також підтримав мінських протестувальників.

Читайте також: Політика, порнографія та фестиваль: засновники Бандерштату на гутірці з Романом Скрипіним

Професорка кафедри політології та державного управління СНУ імені Лесі Українки, докторка політичних наук Оксана Ярош та історик-краєзнавець Сергій Годлевський теж висловилися на підтримку сусідів-білорусів у соцмережах. 


Луцька радіоведуча та незмінна ведуча фестивалю «Бандерштат» Вікторія Жуковська теж не лишилася осторонь.

Актор аматорського театру «ГаРмИдЕр» Дмитро Безвербний розкритикував позицію української влади щодо білоруських протестів.

Луцький активіст та боєць АТО Андрій Д'яченко опублікував свої роздуми про вчинок Світлани Тихановської та його можливі наслідки.

«Вирішив йти в політику щоб змінити світ? Тоді май на увазі, що в тебе не буде нормальної сім’ї, не буде спокійного життя, будуть вимотані нерви, на тебе литимуть чорнуху, тебе ненавидітимуть ті, за кого ти борешся і так далі», – йдеться у дописі.


Сергій Кошарук, заступник голови Волинської ОДА, у зв'язку з подіями в Білорусі згадав як їздив туди переймати досвід чистих вулиць, якісних доріг та міцної комуналки.



 


 

 


 

 

 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39