Луцькі ОСББ судитимуться з «Волиньгазом»

03 Листопада 2015, 09:51
7312

Голови волинських ОСББ вирішили скерувати відкритий лист прем’єр-міністру Арсенію Яценюку, в якому просять втрутитися в конфлікт між ПАТ «Волиньгаз» та ОСББ «Біном».

Заодно співвласники ОСББ готують судовий позов на постачальника газу, повідомляє інформагентство «Волинські новини».

Нагадаємо, у жовтні ПАТ «Волиньгаз» відключив постачання газу у будинку на проспекті Перемоги, 10. Мовляв, через те, що мешканці не надали акти на періодичну перевірку і очистку вентиляційних каналів. Згодом газопостачання у будинку все ж відновили, але попередили, що газ знову відключать, якщо упродовж тижня мешканці не нададуть відповідних актів.

Голова ОСББ «Біном» Юлія Сабатюк повідомила, що у зв’язку з цією ситуацією голови ОСББ Волині написали відкритий лист на ім’я Прем’єр-міністра з проханням особисто втрутитися в конфлікт.

Власне, кульмінація конфлікту між ОСББ та ПАТ «Волиньгаз» відбулася 27 жовтня цього року: тоді газовики відімкнули 140-квартирний багатоповерховий будинок від газопостачання без попередження.

Зокрема, в серпні ПАТ «Волиньгаз» надіслало на адресу голови ОСББ «Біном» лист, в якому від лучан вимагали надати акти на періодичну перевірку і очистку вентиляційних каналів. Газовики переконують, що згідно з Правилами безпеки систем газопостачання від 2015 року, акти мають надаватися щороку.

А ось в роз’ясненні Держгірпромнагляду йдеться, що обстеження димових і вентиляційних каналів може проводитися не частіше, як раз на три роки.

Власне, ПАТ «Волиньгаз» щодо щорічного обстеження керується наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості, яким і затвердили згадані вище Правила. Натомість Держгірпромнагляд надіслав роз’яснення на основі чинної постанови уряду.

Начальник управління експлуатації Луцька та Луцького району ПАТ «Волиньгаз» Роман Сахарчук у коментарі журналістам зауважував, що у тариф не входить перевірка і чистка димовентканалів, бо «Волиньгаз» не надає таких послуг. Це роблять організації, які мають відповідну ліцензію. До прикладу, у Луцьку таку послугу можуть надавати два ЖЕКи. У ПАТ «Волиньгаз» такої ліцензії немає, переконував він.

А ось лучани кажуть, що у «Волиньгазі» щедро роздають візитки фізичної особи-підприємця, який за 140 гривень може здійснити згадане обстеження і виписати акт готовності вентиляційних і димових каналів. Цікаво, що в типовому договорі між власниками квартир і ПАТ «Волиньгаз» перевірка димових і вентиляційних каналів на наявність тяги здійснюється за рахунок газорозподільного підприємства.

Відтак лучани вбачають в таких діях ПАТ «Волиньгаз» корупційну складову, бо, з їх слів, мешканців змушують платити двічі за одну послугу: один раз сплачуючи за газопостачання, згідно з типовим договором, а вдруге – підприємцеві, якого їм рекомендують. У згаданому ОСББ є акт обстеження вентиляційних і димових каналів від 2013 року. Щоправда, єдиний на весь будинок, а не на кожну квартиру, як це вказано в типових договорах з мешканцями.

Більш того, в згаданих вище Правилах безпеки вказані й умови відключення, з-поміж яких немає відсутності актів перевірки вентиляційних і димових каналів.

Газопостачання вимкнули будинку раптово. А ось щоб увімкнути блакитне паливо, довелося чекати, поки всі власники квартир зберуться, оскільки не всі були на той момент у Луцьку. Довелося чекати добу, аби вони приїхали з інших міст і можна було увімкнути газ. Адже перед увімкненням потрібно було перевірити, чи немає витоку газу в квартирах.

Власне, оскільки від претензій ПАТ «Волиньгаз» відмовлятися не збирається, то лучани вирішили подати до суду на товариство. Листи від імені волинських голів ОСББ з приводу цієї ситуації вирішили надіслати прем’єр-міністру та міністру регіонального розвитку та будівництва, аби захистити мешканців будинків, якими опікуються.

Варто додати: цьогоріч Верховна Рада прийняла закон, який руйнує монополію ЖЕКів і дає змогу мешканцям багатоквартирних будинків управляти спільним майном. У мешканців багатоквартирних будинків буде два шляхи: самоорганізуватися або приготуватися до нового управителя, який буде розпоряджатися їхніми коштами.

Лучани повинні визначитися, хто обслуговуватиме їхні будинки вже з липня 2016 року. Проте сьогодні мало хто достеменно знає, як і що треба зробити, аби стати повноправним господарем у власній багатоповерхівці і фахово захищати свої інтереси.

Відтак, депутати міської ради – члени депутатської групи «Новий Луцьк», пропонували департаменту ЖКГ розробити програму і план заходів щодо демонополізації ЖЕКів на ринку комунальних послуг. Однак інші депутати міськради під час сесії відповідний проект рішення не підтримали, оскільки вважають, що це питання не на часі, і залишили лучан сам на сам зі своїми комунальними проблемами.

Члени асоціація ОСББ «Лучани»
Члени асоціація ОСББ «Лучани»

До слова, у вересні Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» та Асоціація ОСББ «Лучани» підписали договір, згідно з умовами якого на базі офісів розвитку кварталу представникам об’єднань співвласників багатоквартирних будинків міста надаватимуть кваліфіковану допомогу (юридичну, фінансову, консультативну), а також допомагатимуть лучанам створювати ОСББ у своїх багатоповерхівках.

Крім того, в Луцьку започаткували нову ініціативу: Фонд створив револьверний фонд, з якого надаватиметься фінансова допомога ОСББ у вигляді поворотних коштів.



 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром