Міністр Степанов пояснив, чому Луцьк потрапив до червоної зони і що очікує місто

02 Серпня 2020, 09:37
Міністр Степанов пояснив, чому Луцьку потрапив до червоної зони і що очікує місто 5342
Міністр Степанов пояснив, чому Луцьку потрапив до червоної зони і що очікує місто

Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов пояснив, за якими критеріями Луцьк віднесли до червоної зони та що це означає для містян.

Про це він говорив на брифінгу у Рівному у суботу, 1 серпня.

«У нас в Україні – коронавірусна хвороба, яка є дуже важкою, від якої помирають люди, щодня близько 20 людей, які могли би жити, але помирають саме від неї. Коли ми розробляли правила щодо адаптивного карантину, як я вже наголошував, ми намагалися зробити його максимально комфортним для життя всієї країни. Було зрозуміло, що будуть ті, хто потраплять до зеленого рівня епідеміологічної небезпеки, а хтось буде на червоному рівні», – розповів Степанов.

Читайте такожЛуцьк – у червоній зоні за ситуацією з коронавірусом

За його словами, є чітко визначені чотири критерії, за якими міста «розприділяють» у відповідні зони. Перший критерій – заповнення ліжок, другий – кількість тестувань, третій – динаміка захворювання. І четвертий критерій – відсоток тестувань відповідно до видужань. Якщо він перевищує 11%, то є занепокоєння.

Якщо перевищення фіксують п'ять днів поспіль, то це вже тенденція, яка викликає серйозне занепокоєння щодо здоров’я українців та поширення коронавірусної хвороби.

« Повірте, ніхто не буде створювати Чорнобиль, коли від нас приховували, що і як відбувається. Ми чесно говоримо, яка є ситуація в тому чи іншому регіоні, ми показуємо цифри, у зв’язку з чим треба вводити зелений рівень чи червоний рівень, чи жовтий рівень. В МОЗ немає жодного натяку на політику. Є єдиний пріоритет – здоров’я і безпека українців. Згідно цифр, подобається це комусь, не подобається, ми розуміли, що будь-якому регіону, якому будуть вводити обмеження, їм це буде не подобатися. Але мені здається, що треба задуматися про здоров’я тих людей, виборців, які є в районі», – пояснив міністр.

До слова, щоп’ятниці будуть проводити  комісію з ТЕБ та НС, де будуть аналізувати вищеперераховані показники. Тобто, якщо регіон потрапив в ту чи іншу зону, але в той же час три дні поспіль є покращення ситуації, то відповідний регіон повертається або в зелену зону, або в помаранчеву, жовту.

«Якщо ми кажемо про червоний рівень небезпеки, так, він передбачає згідно постанови уряду припинення роботи на час перебування в червоній зоні і громадського транспорту», – зауважив Степанов.

Читайте також: У Луцьку не зупинять транспорт й не закриють жодного закладу, – Ігор Поліщук

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром