«Голосуй, не голосуй, матимеш все одно…»: відкрили виставку фотографій стріт-арту

15 Квітня 2017, 15:37
3222

Лучанам презентували виставку фотографій зі стріт-арт квесту під назвою «33».

Усі охочі мали нагоду дізнатися про історію створення кожного арт-об’єкта у п’ятницю, 14 квітня. Захід провели у антикафе «Innerspace».
    
«Мене звати Єжи Коноп’є, я вуличний художник з Києва, я роблю стріт-арт», – так розпочав презентацію виставки її автор.

Презентована фотовиставка є результатом квесту, який відбувся ще у 2015 році в Києві. Художник розповідає, що інтерактив розпочався 1 вересня, тривав 33 дні, звідки і отримав свою назву. На той час Єжи Коноп’є було 32 роки, але тридцять третій «пішов». 

«Суть квесту дуже проста. Я щодня робив по одному стріт-арт-об’єкту, фотографував його, постив у «Фейсбуці», загадував певну загадку. Учасники її відгадували, знаходили цей арт-об’єкт в Києві, робили з ним селфі і публікували на моїй сторінці у «Фейсбуці» в коментарях під роботою», – розказує Єжи Коноп’є. 

З усіх зроблених учасниками селфі, художник створив колаж, який теж презентував на виставці.

Митець вважає трійку особливим числом, тому призи були тематичні. За перемогу в квесті переможці отримали печиво: 3,33 кілограма за перше місце, 2,22 кілограма за друге і 1,11 кілограма за третє. 

Аби визначити переможців, Єжи Коноп’є підраховував кількість знайдених учасниками робіт, а якщо вона виявлялась однаковою, то враховував швидкість пошуків. До квесту долучилось чимало людей, найактивнішими ж виявились четверо осіб.

«Це було неймовірно для мене, тому що 4 людини 33 дні жили майже тим самим, що і я», – ділиться емоціями митець.

Художник розповів історію створення усіх 33 робіт: травми, курйози, розмови з поліцією, велосипедні поїздки та постійну нестачу сну. Єжи Коноп’є розказав про принцип, яким керувався під час квесту: митець нічого не руйнував, а місце, де мала б розташовуватись робота, приводив до ладу – прибирав зайві гілки, підфарбовував стіни, одного разу перекопував землю для створення клумби.

На його виставці можна побачити фото стріт-арт-об’єктів на серйозну тематику. Роботи закликають до миру, невживання алкоголю або розвіюють міфи про шкідливість ГМО. Проте, усі вони обіграні у жартівливій манері. Є арт-об’єкти, які несуть менш серйозне змістове навантаження і викликають щирий сміх. Це роботи на зразок «Теперь цветы растут вместо киоска», «Білочка з «горішками», «Фастфуд», «Вибори». 

Підказки для учасників квесту теж мали жартівливий характер. До прикладу, щоб знайти арт-об’єкт «Фастфуд», учасникам слід було зрозуміти про що йдеться у фразі «Краще побратись, ніж нажертись». Відповідна робота була розташована поблизу місцевих РАЦСу та фастфуду.

Стріт-арт об’єкт «Вибори» художник також кумедно прокоментував: «Щовиборів різноманіття кандидатів вражає. Проте, як то кажуть, голосуй, не голосуй, матимеш все одно…».

Завершальна робота квесту «Love street make art» – єдина, яку художник робив не сам. Вона є однією з наймасштабніших.

Наразі виставку фотографій можна побачити в антикафе «Innerspace». 

Після презентації Єжи Коноп’є розказав і про стріт-арт-об’єкт його авторства, який є в Луцьку. Це «Веселка» з семи відтінків коричневого. Митець розповів і про вірш, присвячений Луцьку, що написаний у Київському ботанічному саду.

Нагадаємо, минулого року прямо посеред вулиці митець пригощав лучан смаженим на мангалі, зробленому з валізи, зефіром


































 

Юлія КАРМАНСЬКА
 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром