Молодь Луцька – проти міжрегіональних стереотипів

02 Листопада 2015, 16:56
2855

У Луцьку обговорили молодіжні пропозиції діяльності задля подолання стереотипів між регіонами України. 

Конференція відбулася 2 листопада у Палаці культури міста Луцька.

Голова прес-клубу Волині Богдана Стельмах розповіла, що важливим завданням є співпраця молоді з різних регіонів України, яка допоможе порозумітися.

«Щороку відбувається програма «Студенти для органів місцевого самоврядування», яку організовує Всеукраїнська молодіжна організація «Молодіжна альтернатива».  Цього року стажування відбувалося у Луцькій міській раді і частина інтернів в органах місцевого самоврядування брали участь в розробці програми пропозицій щодо подолання стереотипів між регіонами», – зазначила Богдана Стельмах.

Вона розповіла, що потреба такої програми з’явилася після того, як відбулася Революція Гідності. Саме тоді молоді люди самі підказали, що вони хочуть знати більше один про одного. Молодіжні організації Луцька влаштовували ряд обмінів молоддю в межах України, щоб дати зрозуміти, як молодь живе в кожному регіоні і що вона знає про ровесників з інших областей. 

Учасниця програми подолання стереотипів Юлія Левчук розповіла, що завдяки спілкуванню з молодими людьми з інших областей з’явилася можливість руйнувати міфи про схід, захід та південь України.

«Перша зустріч з учасниками програми, які приїхали із Миколаєва та Запоріжжя, була спочатку напруженою. Але потім ми перезнайомилися, почали працювати та зрозуміли, що однакові у плані ментальності.  Вони непогано розмовляли українською мовою, відкривали для себе Луцьк. Стереотипи швидко не долаються, це вже психологічні упередження у людей.  І, перш за все, відповідальність лежить на молодих людях, які мають можливість подорожувати та спілкуватися. Не забуваймо, що літературна мова родом не з заходу,  а з центру, тож ми можемо переймати досвід у різних регіонів країни. Створення різноманітних літніх таборів, організація конференцій і тренінгів допоможе вирішувати проблеми та встановити контакт між молоддю з різних областей», – розповіла Юлія Левчук.

Керівник відділу сім'ї та молоді Олексій Веремійчик також підкреслив, що міське правління намагатиметься усіляко підтримувати молодіжні проекти, бо вважає, що саме молоде покоління може краще зрозуміти один одного та зміцнити державу.

«На державному рівні цим займаються люди,  яким не вигідно, щоб ми були єдиною нацією. Простіше викинути елементи,  які нас роз’єднують, бо насправді вони вигадані. Міська рада та я особисто готові долучитися до втілення таких проектів, бо це є актуально, ми маємо використовувати всі методи для об’єднання країни. Цей шлях є  специфічним, але цікавим та інтригуючим», – зазначив Олексій Веремійчик.

На конференції також вирішили, що варто було би розробити проект, де молоді волонтери з Луцька мали би змогу їздити на звільнені від сепаратистів території східної України та допомагати у розбудові зруйнованих міст та сіл. І таким чином показувати, що захід підтримує схід не тільки на словах.





 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024