Новий опалювальний сезон пройде успішно за умови фінансового оздоровлення галузі

27 Липня 2020, 17:38
3220

Новий опалювальний сезон пройде успішно за умови фінансового оздоровлення усіх сегментів галузі, тобто достатнього і своєчасного руху грошових коштів від споживачів до виробників та надавачів послуг на ринках електроенергії, газу та комунальної сфери.

Про це повідомляє АТ «Волиньгаз» з посилання на дослідження «Центру Разумкова».

На сьогодні найбільш гострим викликом для вдалого проходження нового опалювального сезону є питання швидкого наростання заборгованості виробників теплової енергії за спожитий газ та послуги його транспортування і розподілу.

Сумарна прострочена заборгованість підприємств ТКЕ та ТЕЦ за природний газ, складає близько 37,2 мільярда гривень. При цьому, підприємства теплокомуненерго, що виробляють тепло та гарячу воду для населення, з початку року заборгували за розподіл газу 1 мільярд гривень.

Ситуація, що склалась позбавляє обігових коштів підприємств, які задіяні в технологічному ланцюжку (природний газ – електроенергія, тепло та гаряча вода) та унеможливлює безоплатний відпуск енергоресурсів. Все це призводить до ризиків припинення постачання газу, тепла та гарячої води.

Багаторічне використання спеціальних рахунків підприємствами ТКЕ лише погіршує фінансовий стан справ підприємств житлово-комунального сектору та призводить до їх банкрутства.

Тому для нівелювання ризиків слід розробити і прийняти на законодавчому рівні механізм по списанню заборгованості по всьому ланцюжку доставки газу підприємствам, що виробляють теплову енергію для населення.

Також є доцільним встановлення підприємствам ТКЕ економічно-обґрунтованих тарифів із врахуванням цінової кон’юнктури на блакитне паливо, аби забезпечити своєчасність розрахунків за товарний газ, а також послуги оператора ГТС та розподільних компаній.

На відміну від ринку природного газу, Верховна Рада України створила законодавчі умови для врегулювання заборгованості на ринку електроенергії, а також виплат за зеленим тарифом шляхом прийняття законопроєктів №2368 та №3658 відповідно. Окрім цього, Урядом України були внесені змін до механізму ПСО, а НКРЕКП переглянула тариф на послуги з передачі електричної енергії та тариф на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління НЕК«Укренерго».

Однак, станом на 20 липня 2020 рівень розрахунків на ринку електроенергії залишається незадовільним для належної підготовки до нового опалювального сезону через брак коштів.

За даними ДП «Гарантований покупець». борг НЕК «Укренерго» перед ДП «Гарантований покупець» становить 22,8 мільярда гривень, борги «Гарантованого покупця» перед виробниками за «зеленим» тарифом – 19,4 мільярда гривень, перед НАЕК «Енергоатом» – 7,4 мільярда гривень та «Укргідроенерго» – 0,3 мільярда гривень.

Читайте також: Підприємства теплокомуненерго заборгували понад мільярд гривень за розподіл газу

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром