Постити на Великдень: волинянам бракує грошей на пасхальні ковбаси і шинку

13 Квітня 2017, 10:00
3955

Згідно з моніторингом купівельної спроможності українців, цьогоріч до великоднього столу співвітчизники зможуть придбати менше харчів, ніж торік. Тобто, зважаючи на минулорічну вартість великоднього кошика в 550 гривень, сьогодні на цю суму волиняни зможуть придбати аж на кілограм менше продуктів.

За даними аналітичного Центру контролю за споживчими цінами, через подорожчання продуктів харчування на 15–20 відсотків у порівнянні з минулим роком без традиційних великодніх наїдків – копчених ковбас, шинки та морської риби – зостануться на свято майже 20 процентів краян, пише газета «Сім’я і дім».

«Без багатого столу залишаться насамперед соціально слабкі верстви: самотні пенсіонери з мінімальними пенсіями, багатодітні родини, бо їм третій рік поспіль обрізають виплати на дітей. А також безробітні, яким державної допомоги вистачає хіба що на хліб», – констатує експерт центру Олег Кандиба.

На думку аналітиків, нинішнє зубожіння великоднього кошика спричинене нестабільністю цін. Якщо торік вони підвищувалися сезонно, то цьогоріч вартість харчів скаче неконтрольовано.

«Найбільше зросли в ціні молочні продукти, яйця і сири. Притім переробні компанії в березні знизили закупівельні ціни на молоко від населення з 9,5 до 8,5 гривні за літр. Натомість вартість у магазині додала 1–2 гривні. Хіба це не змова переробників?» – запитує експерт.

Де дорожче молоко, там вища ціна на сири. Не дивно, що на волинських базарах перед Пасхою м’який сир сягнув рекордної в 63 гривні за кіло ціни. На тверді сири взагалі ніхто не дивиться – ціни підскочили до 120–140 гривень. Однак, на думку експертів, подібна зажерливість переробників відгукнеться збитками, адже купівельна спроможність населення катастрофічно низька. Тому прогнозують, що після Великодня вартість молочних продуктів різко знизиться.

Читайте також: Ціни Страсного тижня: скільки коштує великодній кошик у Луцьку

Щодо яєць – тут окрема мова. Волиняни обурювалися, коли восени птахофабрики невиправдано підвищили ціни майже на 170 відсотків. Навіть на ринках області продавці виправдовувалися: кури взимку не несуться. Однак перед Пасхою така мотивація не актуальна. Проте більшість торговців навмисне підвищують ціни на яйця – подекуди до 25–30 гривень, зважаючи на передсвятковий ажіотаж.

Недарма наш ринок досі називають диким. Бо, як кажуть експерти, у світі продавці навпаки знижують ціни перед святами, щоб відбити своє за рахунок обсягу продажу, а не підвищенням ціни.

Утім мудрі господарі заздалегідь запаслися десятками крашанок до Великодня. Благо, яйця зберігаються довго. Інша ситуація з м’ясною смакотою. Домашню свинячу ковбасу, якщо поторгуватися, перед святом віддадуть за 160 гривень за кілограм. Якщо буженину готуватимете самі, свинина стартує від 60 гривень за кіло. За биток просять 90–100 гривень. Набір на холодець із ратицями обійдеться в 35–40 гривень. Шинкову свинячу вирізку вже не купиш за 65 гривень. За ці гроші придбаєш хіба що лопатку з кісткою. Тепер за хорошу шинку доведеться викласти щонайменше 80 гривень.

Продавці пояснюють, що м’ясо подорожчало через підвищення ціни «битої ваги»: мовляв, раніше – 40 гривень за кілограм, тепер – 45. Подібно подорожчала яловичина. Якщо раніше добротна теляча полядвиця коштувала 90 гривень, то тепер – 100–110 гривень за кіло. Вирізки телячого м’яса – 55 гривень. І це не межа – у переддень Пасхи свинина, телятина і яловичина ще подорожчають. На думку експертів, ціни на м'ясо високо триматимуться аж до кінця сезону шашликів.

Дещо подорожчали у порівнянні з минулим роком магазинні та базарні паски. Скажімо, у продуктових крамницях за 200-грамову прикрашену пасочку просять 40 гривень, півкілограмову – 150, за кілограмову – майже 220 гривень. Це дорожче, ніж торік, на 20 відсотків. Тому більшість господинь намагатимуться власноруч випікати домашні паски. Вони щонайменше вдвічі дешевші за магазинні.


 

Роман ЖИЖАРА

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром