У Луцьку нардеп оголосив про частковий провал децентралізації

23 Липня 2020, 15:50
3684

Три народні депутати з фракції «Голос» приїхали до Луцька, аби дізнатися про проблеми області та поспілкуватися з виборцями й прозвітуватися про рік своєї роботи.

Зокрема, очільниця партії Кіра Рудик, Роман Лозинський та Соломія Бобровська вже поспілкувалися з журналістами про важливі законодавчі та виборчі питання. Відбулося це 23 липня в РЦ «Промінь».

Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Роман Лозинський розказав про те, що теперішня влада боїться залишитися без сфери впливу. Саме тому, нещодавно прийняли закон, який фактично гальмує децентралізацію. Йдеться про те, що повноваження залишаються в райрад та районних державних адміністрацій.


«Це зроблено для того, щоб офіс президента міг «смикати» за ниточки чиновників в регіонах» – зазначив нардеп.

За його словами, – це призвело до того, що децентралізація частково провалена.

Також йшлося про те, що наразі в суспільстві доволі високий протестний градус.

«І це ще громади не зрозуміли, що в них заберуть гроші. Відтепер райони матимуть змогу управляти коштами», – додав Роман Лозинский.

За його словами так не має бути, адже процес децентралізації був спрямований на формування потужних самостійних громад, які зможуть управляти своїм ресурсам й самі вирішуватимуть на що першочергово потрібно спрямувати кошти, адже краще знають свої потреби.


До речі, доволі обмежує права й новий виборчий кодекс, адже голови громад з населенням понад 10 тисяч відтепер не мають право йти самовисуванцями на вибори. 

«Вони повинні йти до партій і домовлятися. А ми знаємо, як це відбувається», – каже нардеп.

Не виключають партійці «Голосу» й те, що після місцевих виборів можуть бути дострокові парламентські.

«Зараз складно щось прогнозувати, але ці вибори були б цікавими деяким групам», – зауважила депутатка Соломія Бобровська.


 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром