У Музеї Корсаків представили 70 робіт з «Оптимістичних варіацій» Романа Яціва

23 Липня 2020, 12:11
4437

«Оптимістичні варіації» – під такою назвою 22 липня відбулося відкриття  виставки митця зі Львова Романа Яціва.

Роботи львівського митця представили у Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків.

Роман Яців – художник, історик і теоретик мистецтва, організатор науково-творчих проектів, педагог.  Яців – автор понад 500 наукових і науково-популярних публікацій, в тому числі низки авторських монографій, альбомів. Член Журі Міжнародної виставки єврорегіону Карпат «Срібний Квадрат» (Перемишль, Польща, 2015).

Роман Яців також написав книжку «Олекса Шатківський та український мистецький гурток «Спокій». Як відомо, до складу цього гуртка входив і славетний український митець-повстанець Ніл Хасевич, у той час коли вчився у Варшавській академії красних мистецтв.

Художник працює в галузі станкового малярства, графіки, книжкового дизайну, фотомистецтва. Учасник мистецьких виставок, в тому числі індивідуальних (станкові твори в техніках олійного, акрилового малярства, гуаші, туші, рисунку маркерами та фломастерами).


Цю виставку обрали саме через її чітке відображення душі митця.

«Роботи надзвичайно сильні енергетично. Вони інтелігентні та інтелектуальні, медитативні. Коли відвідувач пройметься роботами, то думаю, не залишиться байдужим. Талант такої людини, як Роман Яців хочеться показувати і поширювати», - каже керуюча партнерка музею Леся Корсак.

Митець уже якось брав участь у груповій виставці у Музеї Корсаків, тоді й домовилися про персональний показ, що мала б відбутися раніше, якби не карантин. Особливістю картин є чуттєвість. Кажуть, що це та абстракція, у яку можна занурюватися, це об’єкти для медитації та думок про високе. Митець прибув із дружиною та другом Степаном Давимуком – видатним інтелектуалом, культурологом, філософом.



 

«Саме духовність є одною з тих складових, яка мотивує мою діяльність, на цьому я намагаюсь акцентувати увагу. Я вважаю, що саме це може здолати труднощі цього непростого світу. У роботі я намагаюся використовувати потенціал своєї наукової творчості та потенціал малярства, на полотні вони органічно сплавлені», – коментує Роман Яців.

Митець розповів про труднощі розуміння мистецтва та відродження його у пострадянський період, протистояння радянській ідеології та орієнтацію на Європу.

Виставлені полотна – етап розвитку естетичного світогляду науковця. Ця виставка є однією з найважливіших, так як вона найбільш повна. Митець радий чути різні інтерпретації сприйняття, але сам кваліфікує як баланс між магічним реалізмом, асоціативним малярством і безформеним мистецтвом. Пояснює, що починаючи роботу, і сам не знає, який кінець вона матиме.

«Мене вражає думка, що Роман – це і художник, і мистецтвознавець. Я дуже негативно сприйняв перші спроби Романа Мироновича в сфері живопису. Я вважав, що він почав малювати замість того, щоб писати, намагався обсікти ці спроби. Я боявся, що це зменшить потенціал мистецтвознавця, але навпаки, відчув потужну еволюцію творчості. Сьогодні радий, що помилявся в своїх думках», – ділиться друг митця.

Виставка в Музеї сучасного мистецтва Корсаків триватиме впродовж місяця.



 

 
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром