«Без крапок, ком та великих літер»: лучанам показали вірші-писанки

12 Квітня 2017, 12:19
4690

У Луцьку відбулось відкриття виставки «Писанки. Поезія в рамах», яку присвятили українському поету та художнику Костянтину Шишко, адже проект створили саме на основі його творів. 

Вірші у формі пасхальних яєчок лучанам показали у вівторок, 11 квітня. 

Йдучи затишною вулицею Лесі Українки ви одразу помітите місце проведення. Підкажуть плакати, розміщені на вікнах «Галереї мистецтв».

Зайшовши у невеличке приміщення, при вході побачите незвичайну вивіску, на якій Костянтин Шишко розповідає сам про себе. Цікавими є рядки: «З надією вглядаюсь у майбутнє, де має здійснитись опоконвічна мрія про український рай...». Такі слова свідчать про неабиякий патріотизм митця, любов до своєї країни й мови. 



Як бачимо, Костянтин Шишко лучанин, навчався у тодішньому Луцькому державному педінституті імені Лесі Українки. 

Протягом усього свого життя митець не боявся висловлювати свою думку, за що радянська система і зламала йому життя. Попри те, поет лишив велику спадщину, у його творчому доробку вінки сонетів, поеми, гумористичні твори, серед яких і книга «Писанки», яку світ побачив у 2010 році. Саме в цій збірці можна знайти вірші, які розміщені в галереї. 

Твори оригінально написані у формі пасхальних яєчок. Без крапок, без ком, без великих літер, але з великим сенсом й актуальністю до сьогодні. 




«Для того, щоб зрозуміти цю поезію, потрібно прочитати її кілька разів і зміст відкриється», – запевняє автор ідеї та художниця Катерина Ганейчук

«Ми презентуємо два десятки віршів відомого письменника, які він називав писанками. Він писав, як художник, і в нашій галереї вперше представлена така «поезія в рамах». На мою думку, це гарний подарунок Луцьку до Великодніх свят. Костя Шишка не вивчають в школах і, можливо, не згадують в університетах, тому цей напрям потрібно популяризувати», – розповідає Катерина. 



Читаючи вірші, у галереї ви обов'язково знайдете свій: під настрій, найближчий серцю і до душі. 

Творчість Костя Шишка багатогранна. Тому вірші, що увійшли до виставки, теж різної тематики. Можете насолодитись творами про Україну, чудовими краєвидами Волині, філософією життя людини, пристрасним коханням і це ще далеко не весь перелік.




Отож проект, над яким працювали художники Катерина Ганайчук та Сергій Корсай, по-своєму елегантний та сучасний. Можливо тому, що автор творів - інтелектуал, який знав історію мистецтва як минулого, так і сучасного. І його поезія шістдесятих років є актуальною сьогодні, тим більше у такому оригінальному та стильному вигляді.




 

Марія ВАВРИНЮК

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром