Наймасштабніші теракти, які сталися в останні роки

22 Липня 2020, 13:36
4874

Події із захопленням рейсового автобуса у Луцьку змусила нас пригадати найбільші теракти світу за останні кілька років.

Про інцидент у Луцьку 21 липня детально читайте у матеріалі «Моя смерть взрывам не помеха»: все, що відомо про «луцького терориста»

Кількість насильства й терактів у 2018 році збільшилася у порівнянні з 2017 роком, до того ж вони відбувалися щомісяця в усіх куточках планети. Найбільше насильницьких атак сталося в січні, в одній із них загинули дев'ять українців. Про це пише Слово і діло.

Найперший теракт стався в перший же день року – 1 січня в Турині (Італія), коли на околиці міста вибухнула саморобна бомба. Поранення отримали чотири особи – 17-річний марокканець, 45-річна марокканка та двоє італійців віком 61 рік і 83 роки.

На місці теракту поліція виявила ще 12 саморобних вибухових пристроїв. Судячи з усього, терористи накопичували бомби для здійснення великої атаки в майбутньому, але сталася випадкова детонація.

Українці стали жертвами масштабного теракту в Кабулі (Афганістан), який влаштували бойовики Талібану наприкінці січня. Вони 18 годин утримували постояльців готелю Intercontinental. Жертвами бойовиків стали 95 людей, серед яких дев'ятеро громадян України, що працювали в місцевій авіакомпанії. Ще 163 особи отримали поранення. В атаці брали участь п'ятеро терористів. Усі вони були ліквідовані афганською поліцією.

Відзначимо, в Афганістані за 2018 рік відбулося найбільше терактів – шість, а наймасштабнішими за кількістю жертв стали липневі вибухи в Сирії, проведені ІДІЛ, в результаті чого загинули 255 людей і понад 200 були поранені. Більшість терактів влаштовують саме бойовики ІДІЛ.

Доводиться констатувати той факт, що теракти дедалі частіше відбуваються в мирних країнах, особливо європейських. У Франції за 2018 рік сталося три акції масових вбивств мирних громадян. У березні в місті Треб у результаті стрілянини терористів ІДІЛ і захоплення заручників 5 людей загинули й 15 отримали поранення.

Шокував українців теракт в анексованому Криму в жовтні 2018, коли в політехнічному коледжі Керчі хлопець влаштував вибух і розстріляв 21 людину й понад 50 поранив.

Трагедія в Страсбурзі 11 грудня 2018 року, де через стрілянину загинули люди на різдвяному ярмарку, показала, наскільки неспокійним видався рік для світу.

У 2019 році терористичні акти продовжили шокувати світ та забирати десятки життів. Попри звільнення територій Близького Сходу від Халіфату «Ісламської держави» та вбивства її лідерів, як угруповання, «ІД» продовжує свою діяльність. 24 канал зібрав п’ять найбільш серйозних терактів у світі у 2019 році.

 

Напад на мечеті у Новій Зеландії

Теракт у місті Крайстчерч шокував зазвичай тиху країну у віддаленій Океанії, де зберігається доволі низький рівень вбивств і яка вважається безпечною. Це перший масовий теракт у державі після нападів у Рауриму в 1997 році.

15 березня 2019 року сталася стрілянина у двох мечетях, Аль-Нур та Лінвуд Масджид. Озброєний автоматичною зброєю терорист увійшов до мечетей під час служби та відкрив вогонь. У обох мусульманських місцях для молитви знаходилось разом до 500 людей, 51 з них загинула, більшість – у мечеті Аль-Нур. Ще 49-ро постраждали, двоє пізніше померли у госпіталі. Загалом, іслам сповідує 46 тисяч новозеландців або трохи більше 1% населення. Серед жертв – громадяни 10 країн світу.

Напад здійснив 28-річний австралієць Брендон Гаррісон Таррант, якого описували як расиста та прихильника ультраправої ідеології (останнім часом, ультраправий екстремізм зростає у НЗ). Він не визнав себе винним у жодному пункті звинувачення, але заявив, що підтримує терориста з Норвегії Андерса Брейвіка. Перед терактом, Таррант слухав націоналістичну музику.

Прем'єр міністерка Нової Зеландії Джасінда Ардерн назвала стрілянину «одним з найтемніших днів Нової Зеландії». Наслідки були дуже швидкими: напівавтоматична зброя, бойові гвинтівки та їх деталі були заборонені, більшість “стволів” держава викупила у власників. Дедлайн сплив 20 грудня 2019 року, далі зберігання стає кримінальним злочином. У школах дозволили носити хіджаби. Голова МЗС України на той час Павло Клімкін опублікував заяву про підтримку Нової Зеландії.

 

Численні вибухи на Шрі-Ланці

У двох нападах 21 і 22 квітня загинуло 253 людини, ще близько 500 отримали поранення. Традиційно, у цей час церкви заповнені віруючими і туристами. Серед загиблих – громадяни 35-ти країн світу, зокрема американці, а також британські та нідерландські піддані. Ці теракти стали першими у країні після завершення громадянської війни.

Загалом, вибухів було дев’ять: три у католицьких соборах в Негомбо, Баттикалоа та діловій столиці Коломбо; чотири – у отелях Shangri-La, Cinnamon Grand та Kingsbury. Принаймні два вибухи були здійснені терористами-смертниками. 40 терористів були затримані. Здійснені теракти були організацією National Thowheeth Jamaath, а відповідальність на себе взяла «Ісламська держава».

На Шри-Ланці, як і на Новій Зеландії, мусульмани становлять меншість, а саме 9,7%. Також у країні проживають християни та буддисти (70%).

Очільник поліції попередив спецслужби країни за 10 днів до нападу про активність "Таухід Джамаат" та ризик для великих об’єктів, таких як церкви. Але жодних активних дій не було здійснено, політикам цю інформацію не передали. Після вибухів у державі тимчасово вимкнули усі соцмережі, а турпотік до Шри-Ланки впав наполовину.

Атака на поліцію у штаті Джамму і Кашмір

Джамму і Кашмір – регіон на півночі Індії, чия територія є спірною між Китаєм, Індією та Пакистаном. Там зберігається напружена ситуація, постійно виникають сутички та перестрілки. Останнім часом, Індія тримає регіон практично у ізоляції від решти країни, ввівши туди війська.

Але ще до цього, 14 лютого 2019 року, там стався терористичний акт. На поліцейську колону, яка перевозила 2500 стражів порядку, був здійснений напад за допомогою позашляховика Mahindra Scorpio з 300 кг вибухівки. За кермом був смертник Аділь Ахмед Дар з села Леспора біля міста Авантіпур, округ Пулвама.

У результаті загинуло 40 бійців з Сил центрального резерву поліції Індії. Відповідальність взяла на себе пакистанська ісламістська терористична організація «Джейш-і-Мухаммад». Пакистан спростував участь у теракті, але лідери угруповання вільно пересуваються країною.

Напад став причиною чергової ескалації між Індією та Пакистаном, була залучена авіація.

Теракт на Лондонському мосту

Атака у Лондоні на однойменному мосту та у будівлі Фішмонгер Хол сталася 29 листопада 2019 року. Колишній ув’язнений Усман Хан напав з ножем на людей, які прийшли на конференцію по дерадикалізації колишніх арештованих за тероризм. Самого Хана відправили до в’язниці на 16 років, звинувативши у підготовці теракту на біржі Лондону разом з його давніми друзями, але він вийшов достроково.

Втім, вважається, що за час ув’язнення, Усман Хан став навпаки, ще більш радикальним. Після звільнення, мав носити спеціальний браслет, який би відслідковував його пересування, він і був на ньому у день нападу.

Хан був серед учасників конференції, але послухавши першу частину встав, дістав ножа та почав наносити удари. Спочатку його намагався, невдало, затримати поляк з шестом і був легко поранений. Поранення отримали ще дві жінки.

Вибігши з будівлі, терорист побіг до Лондонському мосту, де був затриманий громадянами, один з яких був “озброєний” рогом нарвала, а другий – вогнегасником. Прибувша озброєна поліція застрелила Хана. 

У результаті теракту загинуло двоє волонтерів на конференції: 23-річна Саскія Джонс і 25-річний Джек Мерріт. Голова уряду Великої Британії Борис Джонсон звинуватив лейбористів у тому, що це за їх каденції в уряді був прийнятий закон про дострокове звільнення.

Читайте також: Перший раз приїхав у Лондон і опинився у центрі жахливих подій, – Віктор Корсак

 

Вибух у соборі на Філіппінах

Ще один теракт у соборі стався на Філіппінах,у місті Холо, адміністративній столиці провінції Сулу, 27 січня 2019 року. Одна з двох бомб вибухнула у соборі Діві Марії Кармельскої, вони забрали життя 20 людей, ще від 80 до 110 отримали різні травми. Другий вибух пролунав на парковці поряд, коли туди вже прибули військові. Саморобна вибухівка була залишена у мотоциклі. Відповідальність на себе взяла «Ісламська держава».

Вибух мав передісторію. Він стався через тиждень після референдуму чи створювати у південних мусульманських провінціях автономний регіон Бангсаморо, який мав охоплювати також і Сулу. Місто Холо – центр угруповання Абу Сайяф, яка пов’язана з «Ісламською державою». Сулу – єдина провінція, яка проголосувала проти з результатами 54,3%, за – 45,7%. Попри це, Сулу все одно буде включена у новий регіон Бангсаморо, бо всі інші регіони проголосували за.

Теракт міг бути викликаний тим, що місцеві бандити та терористи боялися втратити свій вплив та владу. У Сулу вони контролюють торгівлю зброєю і наркотиками. Нова влада регіону планує роззброїти місцеві приватні армії та покласти край наркотрафіку.

У 2020 році на початку лютого відбувся теракт у Лондоні. В районі Стретем кілька людей отримали ножові поранення. поліція знайшла вибуховий пристрій, пристебнутий до тіла підозрюваного в нападі на перехожих. Пристрій виявився фальшивим. У поліції вважають, що інцидент пов'язаний з ісламістами.

«Інцидент було оголошено терористичним актом, і ми вважаємо, що він пов'язаний з ісламізмом»,– йдеться в повідомленні. Поліцейські застрелили підозрюваного. У лікарню потрапили троє постраждалих.

Читайте також: Зеленський розповів, як спілкувався з терористом

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром