У костелі ХVIIстоліття встановили пластикові вікна

30 Жовтня 2015, 17:46
3282

Встановлення пластикових вікон в Кафедральному костелі святих Петра і Павла викликало обурення краєзнавців.

Три нових вікна у пам’ятці національного значення поставили зі сторони технікуму. За словами настоятеля храму ксьондза Павла, встановлення саме таких вікон є тимчасовим. Адже старі були вже непридатними і не захищали від холоду.

«Ці вікна – тимчасові. Тому що ми хочемо зберегти автентичність цього сакрального об’єкта. Спершу, ми звісно думали замовити дерев’яні, але, на жаль, ціни на такі вікна досить високі. За три вікна довелося б заплатити близько 5100 євро. Оскільки поки що ми таких засобів не маємо, поставили пластикові за взірцем тих, які встановлені в технікумі, що є частиною пам’ятки», – повідомив отець Павло.

Настоятель також зазначив, що вікна замінили тільки знадвору, зсередини лишили автентичні. В інших частинах пам’ятки вікон не мінятимуть, а коли з’являться кошти, то і пластикові змінять на дерев’яні.

Проте Краєзнавець Ігор Левчук вважає такі дії неправомірними, бо встановлення пластикових вікон провокує втрату автентичності пам’ятки.

«У пам’ятку національного значення вносяться зміни, внаслідок яких втрачається її автентичність. Це не відповідає елементарним вимогам чинного законодавства і державно-будівельним нормам, що регулюють реставраційні роботи. Потрібно відкривати кримінальне провадження згідно статті 298 КДУ, що передбачає відповідальність за пошкодження пам’ятки», – впевнений Ігор Левчук.

Таку думку підтримує і депутат міської ради Павло Данильчук, який вважає, що потрібно перевірити усі дозволи на проведення роботи.







 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром