Замор риби на Кічкарівських ставках призвів до поширення смороду в Луцьку

10 Липня 2020, 16:20
4587

Протягом минулого тижня до групи оперативного реагування 15-80 неодноразово надходили звернення громадян про неприємний запах в районі вулиці Ковельської, а також у соціальних мережах публікували фото та повідомлення про мертву рибу в одному зі ставів.

Про це йдеться на сайті Луцькради.

Реагуючи на звернення громадян, працівники відділу екології міської ради обстежили водойми, організовали забір води для лабораторного дослідження та прибирання мертвої риби.

Працівники лабораторії Волинського центру з гідрометеорології зазначили, що у досліджених зразках води є дуже низький вміст кисню БСК- 2,5мг/л одиниць, при нормі в літню пору для водойм рибогосподарського призначення від 6 мг/л і вище, а також високу температуру води +29ºС. Такі умови, як правило, призводять до замору риби, що неодноразово відбувається на міських ставках. Які мають не значну глибину, дуже повільний водообмін, оскільки створені на малих річках з незначним об’ємом природного стоку.

Вони надмірно нагріваються при високій температурі повітря влітку, розміщені у районах щільної забудови та міської інфраструктури (асфальтовані дороги, стоянки автотранспорту, каналізаційні колектори тощо).

«Звертаємо увагу населення, яке проживає в районі Кічкарівських ставів від пр. Стефаника до вулиці Ковельської, вулиці Кічкарівської, вулиці Миру-Ломоносова про незадовільну якість води у ставках та рекомендуємо утриматись від любительського рибальства на території ставів», – йдеться в повідомленні.

При цьому зауважують, що причинами погіршення якості води у ставках є розорювання та влаштування городів у прибережних захисних смугах та водоохоронних зонах водних об’єктів, використання органічних та мінеральних добрив, що змиваються у воду з городів, а також самовільно влаштовані відведення неочищених стоків у ставки.

Інспектори департаменту муніципальної варти, працівники КП «Луцькводоканал», ЛСКАП «Луцькспецкомунтранс» періодично проводять рейдові перевірки щодо правомірності влаштування водовідведення, як зливових та господарсько-побутових стоків з приватних будинків у районах прилеглих до водних об’єктів (річок, ставків).

«Про факти самовільно влаштованого громадянами водовідведення господарсько-побутових стоків з порушенням технічних умов просимо повідомляти групу швидкого реагування департаменту муніципальної варти за телефоном 066-102-1102; 067-000-0679  з 6:00 до 23:00 та відділ екології міської ради за тел. 72 46 08 з 8:00 до 17:00», – пишуть в інформації.


 

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром