До енергозбереження в дворі, кварталі чи районі – через ОСББ

30 Жовтня 2015, 12:11
2740

Лучани мають можливість долучитися до впровадження енергоощадних технологій лише через створення у своєму дворі, кварталі, районі об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.

Такий висновок оприлюднив 29 жовтня на черговому семінарі з питань енергозбереження та впровадження сучасних енергоефективних технологій експерт проекту IFC на Волині з питань енергозбереження Петро Лавринюк.

«Ми повинні користуватися всіма можливостями. Якщо говорити про сьогоднішні – то є чіткий апробований фінансовий механізм. Найкращий з тих, що є зараз в Україні. Можна навести багато прикладів і багатоповерхових будинків, і приватних, які скористалися цим механізмом», – розповів фахівець виданню «Все про ОСББ».

«Візьмімо луцьке ОСББ «Явір 2011». У них було два шляхи – продовжувати сплачувати величезні гроші за комунальні послуги і чекати, що вони знизяться, або ж не гаяти часу і вчитися заощаджувати власні кошти, що й вирішили мешканці багатоповерхівки. У 2014 році ОСББ «Явір 2011» взяло кредит на встановлення індивідуального теплового пункту (ІТП) на комерційних умовах (!). Тоді ще не було програми Держенергоефективності по відшкодуванню 40% для впровадження енергоефективних заходів у багатоквартирних будинках, а міська рада не компенсувала річних відсотків від суми кредиту. В результаті, мінімум 40 % будинок економить за рахунок ІТП», – пояснює експерт.

Експерт наголошує, що кожна цифра себе підтверджує.

«Чи треба ще приклади, аби показати і довести людям, що об’єднуватися і брати фінансову допомогу в держави – це вигідно. Ціна на газ з 2004 по 2010 роки зросла у 550 разів. І вона продовжує збільшуватись. Зараз, коли діє і державна програма, і міська по відшкодуванню відсотків, то це не навіть не кредит, це – фінансова допомога, поворотні кошти», – запевняє Петро.

«Нові тарифи встановлені рік тому. Наше завдання – подумати нарешті про себе, про своє помешкання так, щоб воно дозволяло нам не переплачувати колосальні суми за послуги, тим більше під час опалювального сезону. Тому дбаймо про енергозбереження країни разом, починаючи зі своєї квартири, будинку», – підсумував експерт.

Коментарі
30 Жовтня 2015, 15:19
молодець Петро, а де подруга Юля ?
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром