Як кайфувати, видаючи книги: до Луцька завітав письменник та літературознавець Василь Габор

04 Квітня 2017, 15:48
3231

У стінах Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки говорили про «Молоду Музу», сучасну літературу та видавництво книг.

Зустріч з письменником, журналістом, упорядником та науковцем Василем Габором відбулася у вівторок, 4 квітня.

Гість зі Львова одразу попередив – нині про літературу не лише розповідатимуть, а й слухатимуть. Тож упродовж лекції присутні мали змогу послухати і зачитати цікаві уривки творів українських письменників.


Почали розмову із витоків модерністичних тенденцій у творах «Молодої Музи».

«Молода Муза» – це хлопці, які вирішили щось змінити в українській літературі, творити щось нове. Отак на Західній Україні зародився модернізм. «Молода Муза» сприяла зміні дискурсу в розумінні людей того, що письменник має право писати від душі», – зазначив Василь Габор.

Крім того, лектор поділився видавничим досвідом та розповів про книгу «Приватна колекція», яка стала своєрідною антологією вибраної прози та есеїстики українських літераторів 80–90-х років ХХ століття.

«Це не тільки ідея, туди вкладено досвід. Коли я щось люблю, то люблю не тільки на словах, це коштує певних коштів. І от десять років ми з приятелем Олегом Говдою видаємо «Приватну колекцію», і весь час моя дружина питає: «Хлопці, коли будуть дивіденди?» Уявляєте, яке треба мати терпіння!» – ділиться письменник.

Втім, така праця, за словами видавця, дає свої плоди. Адже це не лише цікава та необхідна річ для читачів, а й справа, яка приносить задоволення.

«Олег каже: «Для чого люди п’ють каву?». Відповідаю: «Зрозуміло, для кайфу». «А чому ми книги видаємо?», – жартівливо підсумував Василь Габор.

Опісля зустрічі кожен охочий міг придбати книги, які автор та упорядник привіз до Луцька.








 

Довідка

Василь Габор – автор збірки новел «Книга екзотичних снів та реальних подій», краєзнавчих есе, розпорядник ряду антологій. Вів рубрику сучасної літератури в журналі «Кур'єр Кривбасу», член Асоціації українських письменників. Його твори перекладали німецькою та хорватською мовами. Живе у Львові.

Детальніше читайте тут.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром