Як в Музеї Корсаків митці творять перформенс «(de)Термінація»

01 Липня 2020, 09:29
Перформенс «(de)Термінація» 4603
Перформенс «(de)Термінація»

Зі стінами Музею сучасного українського мистецтва Корсаків та Музею Миколи Кумановського сусідить транспортно-відвантажувальний відділ колишнього заводу, величезний ангар, який за тиждень отримає нове життя.

Саме тут восьмеро митців з різних українських міст творять живописний перформенс «(de)Термінація», що згодом стане композиційно гармонійною частиною МСУМК. 

«Таблоїд Волині» заглянув за лаштунки творчого процесу, аби ви краще побачили та усвідомили, як між бетонних блоків та стосів цегли виростає мистецький простір.

Закінчений твір – мертвий, а справжні онтологічні питання можна ставити лише в моменті творчості – так вважає куратор цього творчого проєкту, ужгородський художник Тарас Табака. Він розповів нам про основні ідеї та твердження, яких тут неухильно дотримуються.



«Основна ідея в тому, щоб змістити фокус сприйняття. Що я маю на увазі: переважно у нас формують мистецький простір, а потім туди заносять картини, скульптури тощо. Але я переконаний, що саме мистецтво здатне формувати простір, тобто будь-яке приміщення стає мистецьким, коли там з’являються його твори.

Ніхто не вимагає глибокого розуміння мистецтва. Це насправді непросто, особливо із сучасним артом, який ставить перед собою надскладні завдання. Ніхто не вимагає розуміння, але важливою є співтворчість, співпереживання і роздуми. Дуже важливо довіряти сучасному мистецтву. Просто вір, а зрозумієш щось потім», – переконує пан Тарас.

Проєкт запланували із фундатором МСУМК Віктором Корсаком ще минулого року, однак митець переконаний, що ідеальний час втілити його – саме зараз, у період переоцінки життя та себе самих.




«Настав такий час, коли через об’єктивні зовнішні причини загострилися усі наші внутрішні конфлікти та протиріччя. Не можна до цього ставитися легко, це треба прожити як досвід і втілити у мистецтві. Ми робимо не картини як такі. Ми творимо своє мистецтво зараз, в моменті, не думаючи про те, що завтра наші роботи можуть бути затерті чи замальовані. Користуємося тим, що є така нагода, і створюємо те, що відчуваємо. Такі акції повинні відбуватися, щоб ставати подразниками, збудниками соціуму. Це стосується не лише митців, а й кожної людини, що живе у світі», – додав художник.

Чисте мистецтво, яке твориться без пафосу, апофеозу і заангажованості, без дешевого скандалу та пересічного бачення речей – ось філософія митців перформенсу «(de)Термінація». Художники не домовляються про спільну сюжетну лінію або гостроту питань, які піднімуть у процесі створення свого мистецтва. Кажуть, у спонтанності ховається щирість.

Сергій Радкевич (Луцьк-Львів), Руслан Тремба, Василь Кадар і Тарас Табака з Ужгорода, Володимир Ульянов з Мукачева, Міра Бачкур зі Львова, Олексій Іванюк з дружиною Наталією Корф-Іванюк із Києва – саме вони працюватимуть протягом тижня і вже у суботу зможуть показати абсолютно перетворений простір, в якому захочеться думати і відчувати.

Читайте також: В Музеї Корсаків – новий проєкт «(de)Термінація» за участі художників зі всієї України






Читайте також: До середини липня в Музеї Корсаків можна оглянути виставку «Хроніки чумного року»

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром