У Луцьку простерилізували 290 безпритульних тварин

25 Червня 2020, 15:17
Тварини 3559
Тварини

За період спільної роботи комунального підприємства «Ласка» та громадської організації «4 лапи», за 21 день, у Луцьку стерилізували 290 безпритульних тварин.

Про це йшлося під час підсумкової пресконференції щодо реалізації проєкту про стерилізацію тварин 25 червня. Під час неї підписали акти виконаних робіт.

Директорка товариства організації «4 лапи» в Україні, представниця Міжнародного благодійного фонду чотирилапих, що працюють на усіх континентах і допомагають тваринам Олександра Лісчишина розповіла, що у Луцьк їх запросило КП «Ласка». 16 березня підписали договір про безкоштовну стерилізацію та вакцинацію тварин. Операції проводили у мобільній клініці, а відловлювали тварин за допомогою спеціально обладнаного транспорту, брендованого від ГО «4 лапи».

Олександра Лісчишина пояснила, що 80 % відлову відбулося руками, оскільки це найбільш гуманний метод. Якщо тварина знаходиться в стресі, залякана чи проявляє ознаки агресії, то тоді застосовують метод анестезії – тварину присипляють і перевозять до мобільної клініки, де проводять низку ветеринарних заходів.

До таких заходів відносять: огляд, стерилізаціяю, вакцинацію, кожну тваринку ідентифікують, на вухо чіпляють бірку з унікальним номером. Люди за номером можуть звернутися до КП «Ласка», які отримують після проєкту весь реєстр стерилізованих котів і собак, і дізнатися, коли тварина стерилізована та де проживала.

Мета організації «4 лапи» – ділитися ветеринарним досвідом з місцевими лікарями, пропагувати гуманне ставлення до тварин, обмінюватися найкращими методиками та ноу-хау.

«Якщо стерилізація відбувається не постійно, а, на приклад, лише кілька місяців, то, на жаль, результат не буде якісним. Якщо цю роботу виконувати постійно, то результат можна побачити досить швидко. Коли буде наступний підрахунок, то сподіваюся на зменшення кількості безпритульних», - зазначає Олександра Лісчишина.

На жаль, через умови карантину проєкт працював лише 21 день: відлови відбувалися 2 рази. Олександра Лісчишина зауважує, що у порівнянні з іншими містами України ситуація у Луцьку не критична і за переписом минулого року кількість безпритульних сягає близько 600. Таку роботу проводять не вперше і є надія, що надалі співпраця продовжуватиметься. Схожі заходи уже проводили у 2012 році.

Все фінансування ГО «4 лапи» відбувається через Міжнародний благодійний фонд, який отримує гроші від донорів, не байдужих жителів Європи, зокрема Австрії, Німеччини, Нідерландів.

«Ми отримали унікальну можливість перейняти досвід щодо відлову, стерилізації, роботи доглядальниці, післяопераційного догляду. Це все для нас нове, ми ввібрали в себе інформацію як губка. У нас неймовірно хороші враження від виконаної роботи та особливо якості її проведення. Дуже вдячні команді «4 лапи», які професійно виконують свою роботу», – резюмувала виконувачка обов’язків директора  КП «Ласка» Оксана Голденюк.

Організатори також закликають людей бути не байдужими та свідомими, адже нехтування проблемою може призвести до сумних насідків. Надію покладають на молоде покоління, яке можна буде вчити правильному поводженню з тваринами та сіяти думки, що порода – це не головний фактор, а більш важливо, що біля тебе б’ється живе, любляче та віддане серце.

У порівнянні з 2012 роком кількість безпритульних зменшилася, а рівень грамотності людей зріс.

Діана КОСТЮК

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром