Як працює бібліотека на бульварі Дружби Народів під час карантину

23 Червня 2020, 09:54
Як працює бібліотека на бульварі Дружби Народів 4919
Як працює бібліотека на бульварі Дружби Народів

Бібліотека-філіал №7 для дорослих, що на бульварі Дружби Народів, працює продовж 36 років, обслуговує 3,2 тисячі користувачів і постійно забезпечує їх потрібною літературою.

Про те, як заклад дотримується карантинних вимог та організовує свою роботу Район.Луцьк розповіла завідувачка Оксана Косюк.

За її словами, з часу карантину почалися обмеження і багато програм, запланованих на літній період, перенесли у онлайн-формат. Про заходи завжди повідомляють на фейсбук-сторінці книгозбірні. Також у режимі монітору з 16 березня почали проводити виставки, майстер-класи та різні покази з наших аудиторій.

Відвідувачів, каже Оксана Косюк, не зменшилося. Навпаки, за останній тиждень записалося 50 нових читачів. Переважно це діти. Попит великий, адже бібліотеку після карантину відкрили 2 червня, і читачі прагнуть отримати книги, школярі постійно приходять за програмовою літературою.


В електронному режимі скидають актуальні статті, монографії, реферати, плани, наукові праці для студентів. Додатково викладають матеріали до ЗНО та запити охочих. Попри це, кількість користувачів, що приходять по книги все одно велика. Тому деколи стаються невеликі колапси, бо не всі книги читачі можуть отримати.

Читальний зал закритий і взагалі доступ до полиць із книгами обмежений. Відвідувачі можуть входити лише в масках.

«Якщо хтось про це забуває, то ми нагадуємо і вимагаємо маскового режиму», – зауважує завідувачка бібліотеки.

Також поставили коробку з одноразовими рукавичками та місце, куди їх можна викинути, а згодом утилізувати.

У книгозбірні діє режим «Книги на карантині». Суть полягає у тому, що всю літературу, яку приносять читачі відкладають в окремому приміщенні, де записують дати їх повернення, і «проходять обсервацію» протягом десяти днів. Тобто інші відвідувачі їх на цей період взяти не можуть.

Щовечора перед закриттям усі можливі поверхні дезінфікують.

Бібліотека нових книг не отримує. Цей рік без оновлень літератури, тому використовують всю базу, яка вже є. В книгозбірні сподіваються, що до осені ситуація стабілізується і тоді можна буде говорити про поповнення новинками. У бібліотеці багато і періодичних видань, і дитячих, і дорослих. Та поки що їх теж не можна видавати. До комп’ютерів доступ закритий, працює ксерокс – все, що можуть запропонувати.


Читач
Читач

Щоліта у закладі проходить бібліокінозал з уроками англійської мови та переглядом мультиків для дітей. Цього літа такої можливості немає. Читальний зал пустий.

Проєкт «Територія дитинства» повністю перенесли в онлайн-режим, але не всі по це знають, тому охоплення менше, ніж зазвичай.

«Надіємося, що нас знову не закриють, бо ресурси великі, але отримати їх у повній мірі читачам не можливо», – пояснює Оксана Косюк.

Юні читачі, які відвідували бібліотеку кажуть, що раді, відкриттю закладу, але їм не вистачає читального залу, або ж трапляється, що бажана книга лежить на карантині.



 

Діана КОСТЮК

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром