«Гармидер» повернувся на сцену із «Монодіями в червоному»

16 Червня 2020, 11:51
Вистава у Луцьку 3661
Вистава у Луцьку

Документальні історії поетів кривавого ХХ століття, які створив луцький театр «ГаРмИдЕр» під час усамітнення в селищі Ворохта, ожили у сучасному альтернативному інтеграційному мистецькому просторі «ГаРмИдЕр ангар-stagе».

Дуже обмежена кількість глядачів змогла потрапити на виставу в неділю, 14 червня. У трансформаційному просторі «ГаРмИдЕр ангар-stagе» (ГАS), що на вулиці Залізнична, 9, облаштували лише 40 глядацьких місць, розставлених згідно з вимогами щодо дистанції. Перед входом усім поміряли температуру безконтактним термометром та перевірили наявність засобів індивідуального захисту. Глядачів проводили до зали по одному чи двох, щоб не створювати скупчень.

Вистава тримала гостей у напрузі більше години, а герої «Монодій» Пауль Целан, Юзеф Лободовський, Зузанна Гінчанка, Лариса Геніюш, Чеслав Мілош та Олена Теліга постали перед глядачем нехрестоматійно-оголеними. Вони раділи, любили, зраджували, втікали і стрибали з мосту. Зворушливо-інтимні факти їх біографій та пронизливі вірші поєднувалися у динамічних речитативно-пластичних історіях, що лишили по собі болючий червоний слід та бажання знову стати маленькою дитиною, яка кидає камінці на березі річки. Уже традиційно, по закінченню вистави гості дякували акторам аплодисментами стоячи.

До слова, вистава «Монодії в червоному» була створена в селищі Ворохті, що в Карпатах, побувала у Харкові, Києві, Чернівцях, Коломиї, Володимирі-Волинському, білоруському Солігорську. Має фестивальні нагороди «за найкращу режисуру» (Руслана Порицька) та пластичне вирішення (Юлія Варченко). Відтворювали життя поетів гармидерівці — Петро Дмитрук, Юлія Яцун, Дмитро Безвербний, Марія Доманська, Наталка Шепель, Павло Порицький.

«Цей показ був особливим. По-перше – це перший показ театру в статусі незалежного. По-друге, довгих три місяці ми не мали живої зустрічі з глядачами і це було неймовірно хвилююче. По закінченню глядачі навперебій запитували: «Коли буде наступна зустріч? » На що ми могли лише відповісти, що віримо в те, що всі будуть берегтися, щоб мати можливість таких безпечних, поки малолюдних, культурних зустрічей» – поділилася емоціями режисерка театру «ГаРмИдЕр» Руслана Порицька.








Фото – Марії МАРЧЕНКОВОЇ

Читайте також:  У Луцьку внесли зміни до бюджету: яких сфер це стосується

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром