Рівненська: всох унікальний дуб

28 Березня 2017, 13:51
фото ілюстративне 2393 Джерело: Doroga.UA
фото ілюстративне

Дуб плакучої форми, розташований в обласному центрі, загинув, тож його мають зняти з реєстрації як ботанічну пам’ятку природи місцевого значення.

Про це стало відомо під час засідання постійної комісії обласної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів 28 березня, повідомляє ІА Волинські новини.

Згадане дерево росло на вулиці Рівненській. Пунктом 6 додатку до розпорядження виконавчого комітету Волинської обласної ради народних депутатів від 15.12.1978 № 532-р дерева породи дуб черешчатий плакучої форми внесені до переліку пам’яток природи місцевого значення.

Ще у 2014 році фахівці кафедри лісового та садово-паркового господарства Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки підготували експертний висновок обстеження ботанічної пам’ятки природи місцевого значення «Дуб плакучої форми» (м. Луцьк, вул. Рівненська, 119). Згідно з цим документом, дерево повністю всохло і відновити його життєздатність неможливо.

Начальник обласного управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації Дмитро Новохатський повідомив, що дереву близько ста років. Крім того, що цей дуб уже загинув, він ще й аварійний і може становити загрозу для пересічних лучан, тож Луцька міська рада клопочеться про надання дозволу, щоб зняти з реєстру пам’яток і зрізати цей дуб.

Але присутній радник голови облради на громадських засадах Веніамін Туз поцікавився, чому це дерево загинуло.

«Ми ж створювали цю пам’ятку, щоб його зберегти. Дуб може рости 400 років, а він за 100 років всох. Може, за ним погано доглядали?», - зауважив він.

Члени комісії проект рішення підтримали і рекомендували розглянути його під час чергової сесії. Крім того, депутати рекомендували управлінню ОДА перевірити, що призвело до загибелі пам’ятки та перевірити, як на Волині виконуються охоронні зобов’язання щодо аналогічних пам’яток.

Коментарі
29 Березня 2017, 11:58
Особисто мені теж цікаво, у чому причина того, чому дуб загинув?
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром