«Арт-кафедра» запрошує на виставку київського художника Петра Бевзи

27 Березня 2017, 09:48
2700

31 березня Галерея сучасного мистецтва України «Арт-кафедра» запрошує на відкриття виставки живопису відомого київського художника Петра Бевзи «Антологія».

Петро Бевза розпочав свій творчий шлях на початку 90-х, коли в українське мистецтво увірвалося покоління, котре прагнуло кардинально змінити поступ мистецького дискурсу.

«Антологія» відображає різновекторність двадцятилітніх пошуків Петра Бевзи в ділянці живопису. Пропонується більше 30 живописних робіт, створених у період з 1996 по 2017 рік. Однак, це не є підсумкова ретроспекція, а радше спроба реалізації художником його головної парадигми, означеної ним у «Маніфесті» до художнього проекту «Перехід» (1997-2005):  «Мистецтво – акт волі на місці відбиття явищ. Ми балансуємо між двома протилежними світами – між віртуальним світом інформації та довкіллям. Наш шлях – пошук рівноваги. Наша мета – вплітання українізмів у мову сучасного образотворчого мистецтва».

На його полотнах ви не знайдете агресії чи симулятивних ефектів. Натомість художник органічно поєднує фігуративне і нефігуративне відображення віднайденого образу та внутрішнього відчуття. У його інтерпретації сакрального зменшується дистанція між небесним і земним світами, а в «неоднозначних абстракціях» простір співбуття наповнюється новими сутностями і сенсами.
Свідченням цього є реалізовані ним художні проекти «Реальність абстракції» (Національний художній музей України, 1995), «Et caetera» (Національний художній музей України, 1996), «Весна України в Парижі» (Галерея Робен-Ладуз, Франція, 1997), «Софійні символи буття» (Софія Київська, 2000-01), «Вільні лани» (Музей сучасного мистецтва PasquArt, Швейцарія, 2004) «Простори тяжіння» (Галерея Aircraft, Словаччина, 2010), «Ми просто йшли..» (Український інститут Америки та Національний музей Тараса Шевченка, 2014), «Йордань» ( Український інституті Америки (Нью-Йорк), Центр сучасного мистецтва «Білий Світ» (Київ), Одеський художній музей, 2016, Національний музей українського народного мистецтва (Київ), Галерея «N2N» (Абу-Дабі), Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького, 2017).  Та інші, де він окрім живопису звертається до мистецтва довкілля, інсталяції, скульптури, відео-арту та фотографії.

Від самого початку свого творчого шляху Петро Бевза сповідує принцип «мистецтво довкола нас» та утверджує істину про те, що справжнє мистецтво народжується з любові. Він, як ніхто, розуміє, що не тільки в людини, а й у кожного явища – своя доля, свій шлях, своє обличчя, своє призначення. 

Початок заходу о 17:00 год., вхід вільний.


 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39