У Луцьку створюють Батьківську раду Волині

27 Жовтня 2015, 11:14
4109

Організація має намір розробляти прозорі схеми використання батьківських коштів в освітніх закладах.

Голова батьківського комітету ІІ молодшої групи ДНЗ № 22 (район ДПЗ) Дмитро Авраменко і громадська активіста Антоніна Євтодюк збираються об’єднати батьків для контролю умов навчання і виховання дітей та витрат батьківських коштів в освітній закладах Луцька.

У сусідній області уже успішно працює Батьківська рада Львівщини, яка публічно порушує проблемні питання освіти – від харчування дітей до шкільних програм. Також ця організація протидіє освітній корупції, розробляючи прозорі системи використання батьківських коштів. Луцька ініціативна група уже консультується у львівських однодумців з організаційних питань.

«Ми бачимо потребу створення подібного руху у Луцьку. Батьки не мають впливу ні на освітній процес в цілому, ні на ситуацію в конкретних закладах, оскільки перебувають в інформаційному вакуумі. Ми не знаємо, що відбувається не просто в ДНЗ і школах містах, навіть невідомо, які порядки заведені в різних групах одного садочка. Також часто батьки не можуть донести до місцевої влади свою позицію, бо відчувають психологічний тиск на подібні ініціативи», – розповідає лучанин Дмитро Авраменко.

Голова батьківського комітету ІІ молодшої групи ДНЗ № 22
Голова батьківського комітету ІІ молодшої групи ДНЗ № 22

Так, Луцька міська рада рішенням № 76/137 від 30 липня 2015 р. «Про врегулювання окремих питань батьківської фінансової допомоги в діяльності закладів освіти міста Луцька» заборонила працівникам комунальних закладів освіти міста Луцька з 1 жовтня 2015 року отримання готівкових грошових коштів у будь-який формі та за будь-яким призначенням з батьків вихованців та учнів. Мунципалітет аргументує це тим, що освіта профінансована з міського бюджету на 100%.

Тим часом, за словами пана Авраменка, дитсадки потребують більше ресурсів, а їхнє керівництво продовжує порушувати рішення Луцької міської ради. Батьки ж про заборону здебільшого «чули», але недостатньо проінформовані про її значення. Чоловік вважає, що освітяни штучно створюють інформаційний вакуум, за яким ні батьки, ні влада не знають про реальний стан прав і справжні потреби. Наприклад, традиційно на нові вікна, труби, сантехніку здають гроші батьки. Але якщо у когось з них виникає логічна пропозиція звернутися по допомогу до міської ради, то керівництво найчастіше наполегливо радить нікуди не звертатися. Якщо і з’являються незгідні з подібними поборами, то мало хто ризикує виступити проти вихователів чи вчителів, побоюючись поганого ставлення до дитини.

«Саме тому я хочу зібрати в одній організації однодумців-батьків, яким не тільки переймаються умовами перебування своїх дітей в навчальних закладах, а й хочуть змінити систему взаємин з керівниками ДНЗ і шкіл. Наприклад, я не схильний когось звинувачувати у корупції без фактів, але переконаний, що треба унеможливити доступ освітян до грошей батьків, бо здебільшого дізнатися куди витрачені здані кошти проблематично. Зрештою, треба реалізувати заборону міськради на створення благодійних фондів, а з оновленою міською радою – працювати на іншому рівні, щоб фінансування освіти було пріоритетним для міста, як це раніше пропонував Андрій Осіпов та підтримав Микола Романюк», – резюмує Дмитро Авраменко.

Наталка ПАХАЙЧУК

Коментар
17/04/2024 Вівторок
16.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром