У Лучицях – престольне свято

08 Червня 2020, 13:48
Лучиці 3909
Лучиці

У день Святої Трійці престольне свято відзначають жителі села Лучиці Луцького району.

Місцева церква носить назву Свято-Троїцька, тож не дивно, що храмове свято відзначають саме у цей день, інформують на сайті громади.

Перша згадка про Лучиці датується 1428 р. Однак, археологічні знахідки ХІІІ – ХІ ст. до н. е. свідчать, що люди проживали тут з давніх-давен. У різні часи село належало луцьким владикам, ксьондзу Томашу Хаєнському, Михайлові Козинському, роду Липинських. Цікавим є той факт, що і нині у Лучицях проживають нащадки цих людей. Приміром, у метричній книзі за 1883 рік можна зустріти прізвища: Коробко, Казнадзей, Ярмолюк, Киричук, Баклан, які поширені у Лучицях і сьогодні.

Окрасою села є Свято-Троїцька церква, яка згідно Клірових відомостей за 1831 р., була побудована у 1789 р. старанням поміщика Осипа Павловича Ярошинського і місцевих жителів. Церква була дерев’яна, з дерев’яною дзвіницею, приписана до Свято-Миколаївської церкви села Мстишин. У 1906 р. на цьому ж місці у Лучицях звели нову церкву. Сучасний храм має вигляд корабля, де щогли – це бані, а вітрила – хрести. Така форма храму є символічною, два куполи церкви відповідають двом єствам Ісуса Христа: людини і Бога.

Читайте також: У Луцьку відкрили нову церкву Московського патріархату

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром