ТОП-15 найпопулярніших статтей за п’ять років життя Район.Луцьк

06 Червня 2020, 13:53
ТОП-15 найпопулярніших статей за п’ять років життя Район.Луцька 4896
ТОП-15 найпопулярніших статей за п’ять років життя Район.Луцька

Інтернет-видання «Район.Луцьк» 6 червня святкує День народження – 5 років. Це перше онлайн-видання міста. Ми пишемо про міський простір, цікавих лучан, актуальні проблеми будинку, двору та вулиці.

Пропонуємо вам переглянути підбірку цікавих статей, які наші журналісти написали для читачів за 5 років життя. Саме ці матеріали зібрали найбільшу кількість переглядів. Сьогодні ці матеріали разом мають понад 178 тисяч переглядів.

Що відомо про луцького кримінального авторитета, якого поранили на Набережній – 36 781 (2018 рік)

Часто політики, аби охарактеризувати події кримінального характеру, вживають слова «повернення в 90-ті». Проте 5 листопада 2018 року в Луцьку сталося те, що це словосполучення описує якнайкраще. Навряд чи люди народжені після 2000-го року зможуть пригадати щось подібне в спокійному та затишному Лучеську.

Нагадаємо, на вулиці Набережній трапилася стрілянина на автомийці в Луцьку. За попередньою інформацією правоохоронців, виник конфлікт між двома групами осіб. Одна з основних версій правоохоронців — кримінальні розборки. У результаті стрілянини одна людина загинула, двоє поранені.

За інформацією джерел «Район.Луцьк», один з поранених є відомий в Луцьку авторитет Аслан Адаєвич Гарсієв, відомий як «Аслан». Аслан Гарсієв за походженням – чеченець. Має двох братів, які теж мешкають в Луцьку.

АвтоРайон: де і скільки коштує авто у Луцьку – 18 251 (2015 рік). Автор – Роман Жижара

Торговельні майданчики Луцького авторинку, які розташовані на вулиці Єршова, здавна зажили неабиякої популярності серед автолюбителів усієї України. Починаючи з 1990-х авторинок у Луцьку вважався найдешевшим. І цілком справедливо, бо більшість перегнаних із Європи машин продавали безпосередньо поблизу кордону з Польщею – у Луцьку, а затим і в Ковелі. Не дивно, що робочими днями для торгівлі в ті часи були четвер і субота. Їх вибрали навмисне, щоб у неділю перекупники з інших областей могли в неділю виставляти «луцькі» машини на базарах у Львові, Києві, Одесі, Харкові, Донецьку.

Студентка з Липин розробила власний бренд нижньої білизни – 13 941 (2017 рік)

Галина Шнит з Липин під Луцьком вчилася в СНУ імені Лесі Українки на ландшафтного дизайнера. Дівчина шиє унікальну мереживну білизну, яку демонструють на місцевих показах мод. Шити одяг Галина почала ще у 9 класі. «Це були сукні, спідниці, кофти – щось для себе, мами та для подруги, яка знає, що я шию. Минулого літа вперше пошила собі мереживний ліфчик», – просто розповідає дівчина про початок нового захоплення. Каже, що у звичайних бюстгальтерах влітку було парко. А мереживо дозволяло відчути себе вільнішою.

І так Галина і ходила б з комфортом у своєму новому бюстгальтері, якби його випадково не побачила подруга дівчини. Саме подруга спочатку замовила комплект мереживної білизни для себе, а потім запропонувала розмістити роботи в інтернеті. Так Галина почала шити білизну для чужих людей.

Пацієнт завжди мертвий: один день із життя патологоанатома – 11 874 (2017 рік). Авторка – Софія Січкун

Специфічний запах формаліну, тьмяне світло коридорів та ряд домовин одразу за кімнатою розтинів – таким зустрічає своїх відвідувачів міське відділення Волинського обласного патологоанатомічного бюро.

Для більшості людей це місце асоціюється виключно зі смертю, адже особисто зіштовхуються з роботою патологоанатома тільки ті, хто зазнав непоправної втрати. Волинське обласне патологоанатомічне бюро обслуговує практично всі лікарні Луцька, обласні установи та районну лікарню. Сюди ж скеровують усіх тих, хто завершив земне життя у власній домівці, оминувши лікарняне ліжко.

За рік лікарі установи встановлюють причину смерті більш, ніж тисячі пацієнтів. Проте розповідають, що проведення розтинів – далеко не найважливіше завдання, яке покладене на персонал закладу. «Район.Луцьк» відкрив завісу містичності, якою оповита робота патологоанатома та показати, що ж відбувається за стінами, де немає місця живим.

Незрячий музикант придумав, що робити зі старим баяном, і розповів, як пригощав злодійку – 11 608 (2017 рік) 

Авторка – Ірина Тверда

Баяніст Сергій з-під «Там-Таму» старий інструмент подарує незрячому, який знімався у фільмі «Поводир»

Незрячого вуличного музиканта знали в обличчя багато лучан ще до крадіжки його баяна. Але, здається, саме ця подія привернула увагу до нього, як до музиканта. Журналістці «Район.Луцьк» хлопець розповів, куди прилаштує свій старий інструмент, у якому оркестрі грає і про жінку, яка поцупила його баяна.

Хірургія без крові: як у Луцьку роблять операції на суглобах – 11 592 (2019 рік). Авторка – Анна Карась

У Волинській обласній клінічній лікарні протягом двох років активно проводять оперативні втручання на суглобах за новітнім методом. Він дозволяє уникати кількасантиметрових розрізів, зменшує виникнення післяопераційних ускладнень і дає можливість поставити пацієнта на ноги вже наступного дня. До речі, хворі можуть спостерігати за ходом операції через великий монітор і розпитувати в медиків, що їм роблять.

Завідуючий відділенням артроскопії та малоінвазивних ортопедичних втручань Микола Наїдко разом із колегою Віталієм Вітковським вирішили відійти від шаблонних операцій на суглобах. Почали з колінного, оскільки він травмується і «хворіє» найчастіше. Лікарі опанували та впровадили в практику малоінвазивної хірургії в ортопедії оперативні втручання, які передбачають надрізи у кілька міліметрів та дозволяють ходити пацієнту буквально вже на другий день після операції.

10 маловідомих фактів про Другу світову війну, про які понад 70 років не розповідали у школах – 10 935 (2017 рік) 

Авторка – Леся Бондарук

Незважаючи на декомунізацію, 9 травня в Україні продовжують відзначати перемогу СРСР у Другій світовій війні. 8 травня, влада відзначає «альтернативний» день перемоги – День пам'яті й примирення. Водночас традиційне радянське свято – День Перемоги 9 травня – також залишилося в офіційному і народному календарі.

В цій статті авторка представляє вашій увазі маловідомі факти про Другу світову війну, про які у школах не розповідали понад 70 років.

«Боратинська сільрада готова прийняти підприємців зі Старого ринку», – сільський голова Сергій Яручик – 10 459 (2016 рік) 

Авторки – Ірина Сасовська та Оксана Власюк

Голова Боратинської сільради Сергій Яручик розповів про секрети успішного функціонування сіл, а також повідомив, що у разі перенесення Центрального ринку, сільська рада готова допомогти луцьким підприємцям. Запозичити успішний досвід сіл приїжджають не лише українські, а й закордонні делегації.

Найкращі адмінспоруда, сільський дитсадок, та амбулаторія – про досягнення та перспективи Боратинської сільської ради розповів багаторічний сільський голова Сергій Яручик.

«Якщо гроші для людини є самоціллю, то їй потрібно їхати в Канаду», – луцький отець про життя за кордоном – 8 518 (2018 рік).

Авторка – Олена Лаущенко

Отець Юліан Хомечко, ЧСВВ (Чину святого Василія Великого) вже близько року перебуває у Луцькому монастирі святого Василія Великого УГКЦ. До того отець служив для української громади у Канаді.

Журналістам «Район.Луцьк» отець Юліан розповів про те, як потрапив на служіння до Канади, про враження від країни та про те, чому життя за кордоном він вважає нудним.

«У 60% випадків, жінки самі виявляють у себе рак молочної залози», – завідувач мамологічного відділення Юрій Малімон – 8 298 (2015 рік)

Авторка – Оксана Власюк

Рак молочної залози займає перше місце в структурі онкологічної захворюваності серед жіночого населення і щороку забирає життя майже 7,5 тисяч жінок по всій Україні. Загалом рівень захворювання на рак молочної залози за останні десятиліття зріс на 30%. До такої негативної статистики призводить, перш за все, несвоєчасна діагностика хвороби. Саме пізнє виявлення захворювання і є головною причиною того, що молоді активні жінки працездатного віку помирають або стають інвалідами.

20 жовтня, починаючи з 2005 року, по всій Україні проводять День боротьби із захворюванням на рак молочної залози. У зв’язку з цим «Район.Луцьк» вирішив поспілкуватися із завідувачем мамологічного відділення Волинського обласного онкологічного диспансеру Юрієм Малімоном і з’ясувати, які є фактори ризику захворювання на рак молочної залози і як йому запобігти.

Читайте також: «Хочу додому і більше нічого». Репортаж з центру онкології в Луцьку

Доктор Цьось: як і навіщо у СНУ відкривають медичний факультет – 8 024 (2020). Авторка – Анна Карась

З вересня 100 студентів, у тому числі й охочі іноземці, почнуть здобувати знання на медичному факультеті Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Навчання п’ятдесяти із них оплачуватиме місцевий бізнес, з яким уже є домовленості. Багато років тому була спроба розпочати в університеті підготовку лікарів, але задумане не вдалося втілити в життя.

Ще влітку лунали заяви про те, що незабаром у виші створять медичний факультет. Для цього є серйозна медична практична база, яку для інтернатури використовують багато медуніверситетів. До речі, у СНУ імені Лесі Українки вже готують фахівців із фармації, фізичної терапії та з технології медичної діагностики. У 2019 році університет отримав ліцензію на підготовку на медико-біологічному факультеті магістрів за спеціальністю «Медицина», що викликало неабиякий інтерес у волинян.

Журналістка «Район.Луцьк» поспілкувалася з ректором СНУ імені Лесі Українки, доктором наук, професором Анатолієм Цьосем і дізналася, хто і за яких умов навчатиметься на медичному факультеті, які будуть кафедри і за чиї кошти їх обладнають, хто з викладачів навчатиме студентів і які можливості відкриються перед майбутніми медичними працівниками. 

Ремонт століття: як піднімають з руїни рештки окольного замку і розчищають луцькі підземелля – 7 399 (2020 рік) 

Авторка – Наталія Пахайчук

Вежа Чарторийських та єзуїтські підземелля уже скоро отримають нове життя: на історичних об’єктах розгорнули масштабну реставрацію.

Так задвірки Волинського коледжу харчових технологій, що у Луцьку на вулиці Кафедральній, 6 перетворяться на привабливу частину Старого міста З них 1,34 мільйона – грантові кошти від програми транскордонного співробітництва Польща–Білорусь–Україна 2014-2020.

Проєкт включає реставрацію двох пам’яток архітектури національного значення. Це – Вежа Чарторийських з оборонним муром XV століття і частина колегіуму монастиря єзуїтів XVII століття. Прилеглі до них території теж стануть красивими та комфортними: територію озеленять, вимостять доріжки, освітлять і створять оглядовий майданчик.

Читайте також: Підземні кімнати Старого міста, в які давно ніхто не заходив. ЗАКАМАРКИ

«Толіч». Як вихователь із Коршовця 14 років «грається» у пісочниці – 7 637 (2020 рік). Авторка – Анна Манюхіна

Олександр Гоцик ламає стереотип щодо так би мовити «жіночої» професії вихователя і пишається своєю роботою. Він – саме той «вусатий нянь», який став зіркою і улюбленцем преси 14 років тому. Адже був першим у Луцьку чоловіком-вихователем.

Журналісти Район.Луцьк розшукали знаменитість аж у Коршовецькому дитячому садку Боратинської ОТГ.

Олександр, попри надмірну увагу до його вибору, не здався, бо переконаний, що дітьми у дошкільних закладах повинні займатися і чоловіки, і жінки – так, як в сім’ї.

Лучанин створив унікальний велосипед, що «дріфтує» на 360 градусів – 7 616 (2016 рік). Авторка – Ірина Новосад

У Луцьку залишається все менше людей, які б не знали про Геннадія Ніколенка та його унікальний електровелосипед – drift trike, який з’являється разом із ним найчастіше на велопробігах чи змаганнях.

Проте ви можете зустріти Геннадія й у власному дворі, коли він навчатиме інших любителів екотранспорту правильно входити в занос.

Саме під час чергового уроку із старшокласниками 4-ї гімназії журналістка «Район.Луцьк» долучилася до тренувань та поцікавився, чому молодий чоловік захопився таким незвичним та досить дорогим видом спорту.

Дзвінок для вчителя: чому луцька школа №13 одного дня залишилася без усіх учнів – 5 570 (2020 рік) 

Авторка – Людмила Роспопа

Цій проблемі не рік, не два і навіть не десять років, скаже потім начальниця міського управління освіти Зіновія Лещенко. І запропонує закрити школу, а учнів розподілити між навчальними закладами міста.

Ранок 31 січня у луцькій школі №13 розпочався масштабним батьківським страйком. Дзвінок, як завжди, покликав до уроків, тільки от учнів сьогодні у школі не було. Гачки у гардеробі вільні, а класи – порожні. У холі чути гамір, але не безтурботний дитячий. Тут зібралися стурбовані батьки. Уроки фізичного виховання для їх дітей взимку проводять на подвір’ї. Їдальня розташована далеко від головного корпусу, і дітлахам щоразу доводиться переодягатися, перевзуватися і виходити на подвір’я, аби поїсти. Групи продовженого дня у школі немає, адже для цього банально не вистачає приміщень.

Окрім цих матеріалів, журналісти «Район.Луцьк» написали ще багато цікавих й актуальних. Зі всіма статтями можна ознайомитися ТУТ

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром