Виш у Луцьку: розповіли про «Бандерівський інтернаціонал»

23 Березня 2017, 21:48
1524

23 березня у бібліотеці Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки відбулася презентація книги відомого львівського журналіста, головного редактора газети «Історія плюс» Олега Стецишина «Бандерівський інтернаціонал» (Львів : Часопис, 2015).

Поважного гостя відрекомендувала представник Українського інституту національної пам’яті у Волинській області Леся Бондарук, - повідомляють у прес-службі вишу.

Пан Олег одразу ввів присутніх у курс справи, підкресливши, що його книга – на противагу міфам, які методично поширюються ідеологічними супротивниками (мовляв в Українській повстанській армії були тільки українці, причому саме «західняки»), – доводить, що у лавах УПА воювали також «східняки» та представники національних меншин колишнього СРСР (ідеться, насамперед про грузинів, азербайджанців, росіян, вірменів, татар, литовців, узбеків, євреїв тощо), а в окремих випадках – і західноєвропейських націй.

Працюючи над «Бандерівським інтернаціоналом», автор опрацював чимало архівних документів, свідчень безпосередніх учасників визвольних змагань, досліджень з історії повстанського руху. Олег Стецишин у розмові з присутніми на презентації торкнувся кількох яскравих (часом доволі загадкових) постатей, наприклад Михайла (Герша) Келлера – одного з керівників Кенгірського повстання 1954 року. Не обійшов увагою і Волинь, зокрема село Вовчак на Турійщині (місце розташування однієї з перших повстанських баз підрозділів УПА під назвою «Січ»), докладно розповів також про трагедію «Січі».

Природно, і тема, і почута інформація викликала низку запитань, на які пан Олег дав ґрунтовні й кваліфіковані відповіді.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром