Сергій Кічий: Чому за підняття акцизу на пальне повинні платити пасажири?

22 Березня 2017, 17:29
2103

За підняття акцизу на пальне повинні заплатити пасажири. Так вважають луцькі маршрутники, домагаючись підвищення тарифів на проїзд.

Про це пише у блозі на Район.Луцьк лучанин Сергій Кічий, який досліджує бюрократію, місцеве самоврядування, інформаційну та політичну безпеку.

Тема подорожчання проїзду «мусується» уже не перший місяць. Перевізники наводять різні розрахунки, в яких пересічним громадянам розібратися досить важко. Всі розуміють, що збільшення цін на пальне й запчастини неминуче призведе до подорожчання усіх транспортних послуг.

Та чи настав уже момент, коли перевізники змушені підняти ціни, аби не працювати собі у збиток? На це повинні були дати відповідь громадські слухання, проведені в будинку «Просвіта» у п’ятницю 10 березня.

Не будемо заглиблюватися у розрахунки собівартості проїзду, представлені перевізниками,  оргкомітетом слухань і міськвиконкомом. Зазначимо лише, що вони різняться між собою, а представники оргкомітету слухань (члени ряду громадських організацій) категорично не згодні з тим, що ціну проїзду треба збільшити до 4 грн. Немає сумніву, що вони висловлюють думку абсолютної більшості лучан.

Мені ж, як громадському діячеві з майже 20-ти літнім стажем та колишньому підприємцю в галузі пасажирських перевезень, хочеться звернути увагу на два цікаві моменти. По-перше, на тих слуханнях чомусь за всіх перевізників говорила дирекція фірми «Санрайз» - певно найбільшої у цій галузі в Луцьку. Вони й представляли розрахунки собівартості проїзду.

Та як відомо, ця собівартість є дуже різною у крупного підприємства зі значним штатом працівників і у дрібного підприємця, котрий сам їздить своїм автобусом або має кілька машин, які сам ремонтує. У дрібного перевізника господарчі витрати і податки значно менші. Саме таких розрахунків громадськості представлено не було, очевидно, в силу монополізації ринку перевезень у Луцьку крупними підприємствами. А монополізація ринку завжди веде до здорожчання товарів і послуг та погіршення їхньої якості.

По-друге, розберемося, чому піднялося в ціні пальне – основний фактор собівартості проїзду. Сталося так через підвищення акцизних податків на бензин, дизпаливо, зріджений газ закладених у бюджеті 2017 р. Так «влада мародерів» (як прийнято називати нинішню правлячу верхівку) черговий раз «залізла у кишені» громадян не дивлячись на те, що вони і так порожні як ніколи раніше.

Поданий Кабміном і прийнятий Верховною Радою бюджет 2017 передбачає підняття акцизів не лише на алкоголь і тютюн, про що центральні ЗМІ нам «всі вуха прозужжали», а й на бензин (на 24.5% - на 42 євро, тобто зараз він становить 213.5 євро за тонну), дизпаливо (на 11.2% - на 14 євро і зараз він становить 139.5 євро за тонну), зріджений газ (на 67.7% - на 21 євро і зараз він становить 52 євро за тонну). Ці цифри є в інтернеті, але широко в ЗМІ не подавалися, бо певно «демократична проєвропейська» влада намагалася приховати від обивателів черговий підлий акт мародерства. І це при тому, що податок на дороги теж входить у ціну пального!

А обивателі думають: чого ж-то пальне на заправках усе росте і росте починаючи з осені? Ось вона – основна причина подорожчання проїзду в маршрутках і не тільки. Не треба бути економістом, щоб розуміти, що за подорожчанням пального дорожчає абсолютно все, бо дорожчає доставка всіх товарів. І це в додачу до нечуваних раніше цін на енергоносії, вугілля по ціні Роттердамської біржі (Роттердам +), т.д.

І ось луцькі перевізники, які  не могли про це не знати, пішли найлегшим (як їм здалося) шляхом – лобіюванням підвищення ціни на проїзд. І хочеться до них звернутися: «чому ви, шановні, не вимагаєте від уряду і депутатських фракцій відміни цього злочинного підвищення акцизів на пальне?!». Чому маючи людський, фінансовий ресурс, профспілки (зокрема всеукраїнські) не збираєтеся пікетувати Верховну Раду і «викидати з її вікон» депутатів, котрі за це голосували? Чому не пікетуєте цей «демократичний проєвропейський» уряд? Та ж певно, легше перекласти проблеми на пасажирів і не сваритися з владою?

Тоді не шукайте розуміння у лучан і громадських організацій, котрі й надалі робитимуть усе для недопущення здорожчання проїзду. Водночас ідея акцій протесту з вимогою відміни підвищення акцизів на пальне знайшла би велику громадську підтримку. Тож організуйте акції протесту! Крім того, що незабаром бюджет таки буде переглядатися. І депутати почують народ лише, коли велика його кількість кричатиме під їх кабінетами.

 

Редакція Район.Луцьк не впливає на зміст блогів і не несе відповідальності за думку, яку висловлює автор

Коментарі
22 Березня 2017, 22:06
щось не зрозуміло був перевізником івсе розумієш то викинь папку зрук і зроби конкуренцію
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром