ОПОРА зафіксувала порушення під час виборів

26 Жовтня 2015, 14:48
2914

На прес-конференції Громадської мережі ОПОРА розповіли про порушення, що були зафіксовані під час голосування.

Координатор мережі ОПОРА на Волині Людмила Хомич зазначила, що їх висновки ґрунтуються на довготерміновому та короткотерміновому спостереженні на виборчих дільницях.

«Основні відхилення, що були зафіксовані – це нестабільність та невизначеність законодавства. Можемо констатувати,  що більшість порушень не мали системного характеру та не впливали на вибір.  Нестабільність законодавства призводила до того, що виборчі комісії приймали рішення по-різному. Не була забезпечена прозорість і підзвітність виборчих фінансів», – розповіла координатор.

Окрім того, були виявленні порушення, які свідчать про некомпетентність членів виборчих комісій. Зокрема на дільниці № 071075 зафіксували проставляння печаток на бюлетенях під час підрахунку голосів виборців.

На тій же дільниці була спроба винесення бюлетенів. Виборець була затримана, проте не захотіла кинути свої бюлетені у скриньку, а порвала їх, що також можна вважати пошкодженням виборчої документації.

Ще одним порушенням під час виборів було перешкоджання роботі суб’єктів виборчого процесу. На виборчій дільниці №071075 під час підрахунку голосів не були допущені спостерігачі від Громадянської мережі ОПОРА, журналісти та кандидати у депутати.

Також Людмила Хомич розповіла, що підкупу виборців у день голосування ОПОРА не зафіксувала, проте повідомлення про такі факти все ж надходили.

«Насправді це важко встановити, бо до дня виборів існують цілі системи, які виявити не так легко», – зазначила координатор.

Також серед порушень у Луцьку було зафіксовано розповсюдження листівок з чорним піаром, за словами Людмили Хомич, від політичної партії УКРОП, а на територіальних виборчих дільницях виявили стенди від фонду «Новий Луцьк», де було зазначено кандидата від УКРОПу Ігоря Палицю.

«Це можна розглядати як вплив на підсвідомість виборців», – повідомила Людмила Хомич.

 

Коментарі
26 Жовтня 2015, 18:17
кандидат на посаду сільського голови Заславький разом з кандидатом до обласної ради микитюком романом розвозили перед виборами в кожну хату алкоголь цукерки гроші
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024