Благодійна медицина: у луцькій лікарні знайшли спосіб боротися з неформальними платежами

20 Березня 2017, 18:29
1674

У Волинському обласному онкологічному диспансері ввели нову систему прийому благодійних внесків – відтепер гроші від пацієнтів надходитимуть на рахунок фонду через термінал.

Про це йшлося на прес-конференції Благодійного Фонду «Стопрак» та онкодиспансеру у понеділок, 20 березня.

Відтепер благодійні внески в онкодиспансер пацієнти вноситимуть за допомогою терміналу «ПриватБанку». Адмініструватиме всю процедуру Благодійний Фонд «Стопрак». Для цього між фондом та лікувальним закладом уклали відповідну угоду про співпрацю.

Відомо, що медична галузь і досі залишається однією з найбільш недофінансованих в Україні. Саме через недостатнє фінансування системи охорони здоров’я пацієнти змушені платити за послуги, які де-юре є безплатними для населення. Проте у більшості медичних закладів благодійні внески досі не мають чіткого обліку, тому часто виникає питання про те, куди ж ідуть сплачені пацієнтами гроші.

Вихід із ситуації знайшли у Волинському обласному онкологічному диспансері – там почали використовувати електронний термінал для безготівкової оплати.

Головний лікар онкодиспансеру Людмила Бубенова розповідає, що для забезпечення функціонування медзакладу, придбання медикаментів, реактивів та інших компонентів необхідно більше 5 мільйонів гривень у рік. Проте із бюджету на диспансер виділили тільки 2 мільйони 300 тисяч гривень.

«У ці кошти ми вкластися не можемо. На одне відвідування в поліклініці виділено 95 копійок,  а на один ліжко-день лікування хворого у стаціонарі виділено 10 гривень і 31 копійка. Тому зараз медицина не є повністю забезпечена. Благодійний фонд,  який створений, буде працювати на користь пацієнта,  аби здешевити обстеження навіть на догоспітальному етапі. Ми будемо заключати договори з виробниками тих чи інших лікарських засобів, для того,  щоб обстеження пацієнта вкладалося у значно меншу вартість», – повідомила головний лікар.

З Благодійним Фондом «Стопрак» онкодиспансер працює не один рік у різних напрямках. Відтак, вирішили разом вивести благодійні внески пацієнтів на прозорий та підзвітний рівень.

За словами президента БФ «Стопрак» Марії Адамчук, між фондом та онкодиспансером укладається угода про співпрацю.

Згідно з ним, кошти, переведені через термінал, потраплятимуть на рахунок благодійного фонду. Саме за ці гроші, за офіційною заявкою онкодиспансера, фонд купуватиме медикаменти, матеріали, обладнання та оплачуватиме всі необхідні для закладу послуги.

Також, згідно з договором, за свої послуги «Стопрак» братиме 5% за адміністрування. За словами президента фонду, більшість з них ітиме на оплату послуг банку.

«Згідно договору,  за свої послуги ми беремо 5% за  адміністрування.  Це набагато менше,  ніж брали попередні фонди. Фактично,  ці гроші йтимуть на оплату послуг «ПриватБанку». Ми не мали на меті на цьому проекті заробити гроші для фонду.  Ми мали на меті змінити систему», – поділилися Марія Адамчук.

Окрім того, догорів також передбачає цілковиту публічну звітність обох сторін договору. За словами президента фонду, кошти з цього проекту не будуть губитися серед інших грошей фонду,  адже для цього відкрили  окремий рахунок. Також у рамках цього проекту мають намір створили наглядову раду. До її складу увійдуть депутати обласної ради, представники  медичної сфери та представники ЗМІ.

«Я щиро надіюся,  що така практика буде згодом запроваджена в усіх лікарнях», – зауважила Марія Адамчук.

До слова, комісія з пацієнтів за користування терміналом не стягуватиметься. А тим, хто не встиг опанувати систему роботи терміналу, внести кошти допомагатимуть працівники закладу.

Коментарі
11 Квітня 2017, 17:52
А хабарі лікарям також через термінал?
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром