Волонтери розповіли, як БУРно працювати та відпочивати в Україні

17 Березня 2017, 10:14
1923

Про минулорічний досвід нових знайомств, корисну роботу та незабутній відпочинок розповіли представники всеукраїнського волонтерського табору «Будуємо Україну Разом» (БУР).

Закликали охочих долучитись до команди волонтерів під час презентації проекту «БУР» в середу, 15 березня. Провели захід у Молодіжному центрі Волині.

Організовують волонтерський табір за підтримки благодійної організації «Львівська освітня фундація». Ініціатива стартувала у липні 2014 року і продовжує функціонувати донині.

Метою проекту «Будуємо Україну Разом» є допомога людям, помешкання яких перебувають в неналежному вигляді. Проте, це можуть бути не тільки житлові будинки, а й бібліотеки та інші місця, які потребують покращень.

«В кожному місті, в яке приїжджаємо, ми відбираємо приблизно 4-5 об’єктів. Це будинки сімей, які постраждали через АТО, переселенців, багатодітних сімей», – пояснює представник благодійної організації «Львівська освітня фундація» та волонтер проекту Олег Мокрик.

Цьогоріч географія проекту розширилась і охопила всю Україну, а не тільки прифронтові міста. Учасники матимуть змогу відвідати Лисичанськ, Рубіжне, Першотравенськ, Кропивницький, Покровськ, Херсон, Коломию, Авдіївку, Світловодськ, Старобільськ, Подільськ, Бердянськ, Чортків, Мукачево.

Тривалість перебування в таборі – один тиждень. Перевагою такого відпочинку є мінімальна кількість витрат, оскільки організатори забезпечують місцем проживання та фінансують проїзд.

Кожного дня з 9:00 до 15:00 волонтери допомагатимуть приводити до ладу об’єкти, а після праці матимуть змогу відпочити у веселій компанії. Два дні на БУРі присвячені екскурсіям. Одна з них – містом, у яке приїдуть учасники проекту, інша – цікавими місцями регіону. На волонтерів очікують освітні заходи, на зразок тренінгів, та дискотеки.

«Ми побачили, що формат спільної праці, спільних переживань дуже об’єднує. Люди разом працюють, вони мають річ, яка об’єднує, люди мають спільну мету», – стверджує Олег Мокрик.

Журналістка та волонтерка Оксана Федорук, яка минулого року відпочивала таким чином в Маріуполі, розповіла про свої враження від поїздки.

«В загальному, люди добре до нас ставилися. Ми малювали влітку, тоді було дуже жарко. Нам хлопці купували морозиво, жіночки воду приносили, хтось диню подарував. Найбільше питали, чи ми з ЖЕКу і скільки нам платять», – сміється Оксана Федорук.

Волонтерка допомагала створювати мурали: писати на стінах вірші та тексти пісень українською мовою. Приємно те, зізнається Оксана Федорук, що біля цих робіт тепер фотографуються мешканці Маріуполя. З її слів, це хороший спосіб популяризації державної мови на Сході України, бо там розмовляти українською не модно.

Про незліченну кількість спогадів та вражень розповіли волонтери всеукраїнського волонтерського табору «Будуємо Україну Разом». Окремі учасники презентації одразу почали шукати анкети для заповнення, хтось залишився у роздумах.

Серед других волонтер Молодіжного центру Волині Вадим Коцюба. Він запевнив, що ідея його зацікавила і, можливо, він скористається такою можливістю. За його словами, праця, поєднана з відпочинком, його анітрохи не лякає.

«Мені сподобалась ініціатива, це можливість для міжкультурного обміну в різних регіонах України, нагода дізнатись про проблеми або переваги інших міст, перейняти досвід, просто відпочити та попрацювати в іншому місті», - каже Вадим Коцюба.

Текст та фото Юлії КАРМАНСЬКОЇ

















 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром