Які музеї функціонують в СНУ імені Лесі Українки

19 Травня 2020, 17:42
Які музеї функціонують в СНУ імені Лесі Українки 4399
Які музеї функціонують в СНУ імені Лесі Українки

На базі Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки теж діє кілька музеїв різних напрямів.

Про це йдеться на офіційній сторінці навчального закладу. 

Найповажніший за віком у Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки Музей археології. Його урочисте відкриття відбулося 9 березня 1977 року. За час свого існування базувався за різними адресами, а нині – у приміщенні факультету історії, політології та національної безпеки.

30 березня 2005 року, завдяки клопотанню тодішнього керівника музею Валентини Василівна Петрович, заклад отримав свідоцтво та паспорт, зареєстровані Міністерством освіти і науки України. 2010 року Міністерство освіти і науки України присвоїло йому звання «Зразковий музей».

Основа експозиції – 21 тематичний розділ. Тут відвідувачі знайдуть й експонати доби палеоліту, і менш давні знахідки археологів. До їхньої уваги – екскурсії, присвячені відомим археологам, археологічним пам’яткам Волині, історії археологічних відкриттів краю, нумізматичній колекції музею.

З 2013 року очільниця музею – Зоряна Кучинко.

Суттєво молодший за Археологічний музей його етнографічний «колега». Історія Музею етнографії Волині та Полісся розпочинається з 1996 року, коли з ініціативи завідувача кафедри археології та джерелознавства Михала Михайловича Кучинка оформили першу експозицію кабінету етнографії Волині та Полісся. Упродовж 2002–2008 рр. кабінет був у складі Музею археології, а зі створенням кафедри документознавства і музейної справи з ініціативи її завідувача Світлани Віталіївни Гаврилюк створено Музей етнографії Волині та Полісся при ВНУ імені Лесі Українки.

Тут відвідувачі зможуть дізнатися багато нового про одяг, гончарні осередки, ткацтво, знаряддя праці та господарське начиння Волині та Західного Полісся й ознайомитись із плетеними виробами з лози та соломки, які представлені в експозиції музею.

Ідея створення Геологічного музею виникла на початку 80-х рр. XX ст. Завдяки підтримці тодішнього ректора вишу Нестора Володимировича Бурчака, викладачів і студентів Університету, які формували колекції мінералів, гірських порід і палеонтологічних решток відмерлих організмів, лабораторію мінералів відкрили 18 вересня 1998 року. 1 вересня 2010 року вона офіційно стала Геологічним музеєм.

Геологічний музей – складник навчально-виховної роботи Лесиного вишу. Він створений для демонстрації природних геологічних експонатів Волині, України, регіонів Європи, Азії та Африки для поглибленого вивчення курсів геології, геоморфології, екології студентами географічного, медико-біологічного факультетів, факультетів хімії, екології та фармації, педагогічної освіти та соціальної роботи.

За словами керівника музею Олега Володимировича Мельника, загалом налічують 650 експонатів, а загальна кількість експонатів допоміжного фонду – 1535. Експозиція побудована відповідно до навчальної програми з геології, досить багата та добре сформована. Її основа – 16 тематичних розділів.

Наймолодший у виші Музей історії Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Його становлення почалося 2000 року, а вже через чотири роки заклад отримав установчі документи: свідоцтво та паспорт.  

Експозиції музею присвячені історії Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, яка бере початок із квітня 1940 року, коли на Волині відкрився перший заклад вищої освіти – Луцький державний учительський інститут.

У музеї – 544 експонати, зокрема відомості про найперших очільників вишу; світлини та документи першого випуску учителів, який відбувся 30 червня 1948 року; інформація про працівників і відомих випускників Університету. Також показано становлення й еволюцію інститутів і факультетів.

Візитівка Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки – музей, присвячений патронесі вишу. Відлік власної історії музей веде з середини 1980-х років минулого століття. Ініціатива його заснування належить тодішньому ректорові вишу Несторові Бурчаку. Найактивнішу участь у науково-пошуковій роботі з формування й комплектування музейного фонду взяли викладачі Олександр Рисак, Галина Мудрик, Ольга Бурчак, Андрій Омельковець, Микита Боженко, Тамара Борисюк (Скрипка), Оксана Марковська й ін.

Урочисте відкриття Музею Лесі Українки відбулося 11 вересня 1985 р. Наукова робота працівників закладу була зосереджена головно на пошуках якнайповнішого документального підтвердження фактів волинського періоду життя поетеси, зборі відомостей про родину Косачів і «волинське коло» знайомих Лариси Петрівни.

Експозиція музею широко представляє віхи життєвого та творчого шляху письменниці, історію славетної родини Косачів, а фонди налічують понад тисячу одиниць збереження. Серед експонатів − автографи, світлини, прижиттєві та раритетні видання творів Лесі Українки, вже згадане унікальне зібрання поштових листівок кінця XIX − початку XX ст. з краєвидами місць, знакових у біографії Лесі Українки, документи та речі родини Косачів. Щороку фонди музею поповнюються новими науковими працями, статтями, монографіями про письменницю (із дарчими написами авторів). Нині науково-допоміжний фонд нараховує більше як сотню видань.

Починаючи з лютого 1981 року, у Лесиному виші традиційно відбуваються наукові конференції, зібрання, симпозіуми. Зі здобуттям статусу університету усталилося проведення щорічних наукових читань, семінарів, міжнародних конференцій, присвячених постаті та творчій спадщині Лесі Українки.

Особливої уваги заслуговує художній фонд, до якого увійшли меморіальні речі родини Косачів, оригінальні світлини, а також образотворчі роботи небожа поетеси Юрія Косача, художника Андроника Лазарчука, сучасних українських (зокрема волинських) митців Олександра та Світлани Байдукових, Костянтина Борисюка, Володимира Жупанюка, Леоніда Хведчука, Леоніда Литвина, Карела Якубека й ін., присвячені Лесі Українці та Волинському краю. Величезну популярність мають екскурсії, які проводить завідувачка музею – кандидатка філологічних наук Тетяна Данилюк-Терещук.

За час існування закладу його відвідало чимало видатних людей України та світу. Робота Музею Лесі Українки удостоєна низки відзнак. Зокрема, йому надано звання зразкового, на І Всеукраїнському конкурсі громадських музеїв України 2009 року експозицію Музею Лесі Українки Волинського національного університету імені Лесі Українки визнано найкращою серед громадських музеїв України й відзначено І місцем у номінації «Краще експозиційне оформлення», а 2012 року музею надали статус народного.

Дуже приємно, що на базі Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки діють відразу кілька музеїв, адже це дає нові знання й усім охочим, і студентам не лише під час занять в аудиторіях, а й за їх межами. Варто зазначити, що створення та робота кожного музею – це насамперед невтомна праця викладачів, студентів, працівників вишу для вивчення, збереження та використання пам’яток Волинського краю.

Читайте також: Скарби і таємниці книгосховища луцької бібліотеки Пчілки. ФОТО

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром