Історичний будинок на вулиці Галшки Гулевичівни у Луцьку довели до стану напівруїни

16 Травня 2020, 17:35
На вулиці Галшки Гулевичівни, 12а, що у Луцьку, розташована пам'ятка архітектури місцевого значення 5451
На вулиці Галшки Гулевичівни, 12а, що у Луцьку, розташована пам'ятка архітектури місцевого значення

На вулиці Галшки Гулевичівни, 12а, що у Луцьку, розташована пам'ятка архітектури місцевого значення, яку власник довів до стану руйнації.

Нещодавно з'явилося оголошення про її продаж за 70 тисяч доларів. Про це на своїй сторінці у фейсбук написав краєзнавець та очільник відділу охорони культурної спадщини Луцькради Олександр Котис.

«Будинок має історичну та архітектурну цінність. Він розташований на погості давньої вірменської церкви, збудованої у XVI столітті. Його архітектура репрезентує цегляний стиль у забудові Луцька кінця ХІХ – початку ХХ століть. Будинок звів у 1920-х роках тодішній співвласник земельної ділянки Лейзор Кришталко (за інформацією Пясецького). Що вам, як лучанам, перш за все бачиться?» – запитує краєзнавець.

Читайте також: Річниця «Луцької катастрофи»: що відбувалося 101 рік тому 

Коментарі
17 Травня 2020, 19:42
Бачиться перш за все дешевий самопіар з боку Олександра Котиса, який, крім адміністрування інтернет-сайтів, жодного стосунку ні до історичної науки, ні до краєзнавства не має. Напівзруйнованих будівель чимало, але навіть коли спонсор відбудує, то можна його ганьбити - мовляв, це "псевдореставрація". Добре, хоч цього разу Котис надав посилання на книгу Пясецького та покійного Мандзюка про вулиці Луцька, бо раніше всі "дослідження", всі "знахідки" приписував собі, покликався на власну ерудованість, хоча жодного разу з архівними документами не працював... На відміну від того ж таки Пясецького, який чимало працював у луцьких та польських архівах.
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром