У Луцьку розповіли, хто на Волині хворіє на ВІЛ/СНІД

14 Березня 2017, 19:49
5547

З 1996 року на Волині зареєстрували майже 4600 ВІЛ-позитивних громадян. Майже тисяча з них померла в перші роки, коли ще не було антиретровірусної терапії.
Про це Інформаційному агентству Волинські Новини розповіла головний лікар Комунального закладу «Волинський обласний центр з профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІД» Олена Макаренко.
Стабільно напружена ситуація
За станом на січень 2017 року на активному диспансерному обліку перебувало 2018 людей. Ця цифра збільшується кожного місяця. Щодня лабораторія закладу досліджує 500-700 зразків крові. І щодня виявляють по 1-2 новому носієві ВІЛ. Географія цієї недуги – надзвичайно широка. В усіх районах Волині є зареєстровані ВІЛ-позитивні, хворі на СНІД, або ж особи, які померли від СНІДу.
Минулого року медики на ВІЛ/СНІД обстежили 7,2% працездатного населення області, віком від 18 до 65 років. За винятком обов’язкового контингенту (вагітні жінки та донори), в лабораторії закладу виконали 65 тисяч аналізів на виявлення ВІЛ. Почали реєструвати останнім часом також ВІЛ-інфікованих гомосексуалістів, які почали повідомляти.
Загалом, кажуть медики, ситуація на Волині з цим захворюванням стабільно напружена. І часто збільшенню кількості хворих допомагає людська безпечність, на кшталт «Зі мною такого не станеться».
«Одного разу ми виявили ВІЛ-позитивну жінку, викликали її, шукали слова, щоб не лякати одразу. А вона каже: «У мене не може бути ВІЛ, я вчителька». На жаль, більшість людей дуже безпечні, і навіть після незапланованих ситуацій, незахищених статевих стосунків не поспішають перевірятись на ВІЛ. Особливо це стосується чоловіків. Вони поставили галочку про здійснений «подвиг» і не йдуть перевірятися. Спочатку все добре, потім падає імунітет, з’являються певні порушення стану здоров’я. Коли вони вже звертаються у лікувально-профілактичні заклади, виявляється, що у людини - вже 3-4 стадія. Ми витягуємо таких пацієнтів, але це набагато складніше. Коли ще безсимптомна стадія - перевірятися не поспішають», - розповідає Олена Макаренко.
ВІЛ – не хвороба наркоманів
Досі поширеним є міф, каже медик, що ВіЛ-інфекція – це хвороба ін’єкційних наркоманів. На жаль, це вже давно не так. Більшість ВіЛ-інфікованих серед осіб, які вживають наркотики, виявляли у 1996-2001 роках.
Проте, уже з 2001 року медики почали фіксувати збільшення випадків захворювання ВІЛ статевим шляхом. Сьогодні на Волині на ВІЛ хворіє статево активне працездатне населення, віком 20-49 років.
«Важливим є те, що ВІЛ-інфекція перейшла на загальне населення. Люди помилково досі вважають, що хворі на СНІД - це наркомани та повії. Але з 2001 року фіксується стабільне планомірне збільшення статевого шляху передачі внаслідок гетеросексуальних стосунків. І ВІЛ-інфекцією тепер хворіють благополучні прошарки населення, які допускають собі випадкові моменти зі статевим життям. Споживачі наркотиків на сьогодні – це лише 10-20% осіб з виявлених інфікованих в останні роки, а 60-70% - благополучні прошарки населення», - пояснює вона.
На жаль, є випадки, коли інфіковані люди не повідомляють статевих партнерів, що вони є ВІЛ-позитивні. Є випадки, коли вони навіть одружуються і не кажуть своїм другим половинкам про свій діагноз і партнер у шлюбі може певний час не знати взагалі нічого.
Без терапії ВІЛ-позитивні приречені
У перші роки, коли ВІЛ-позитивних осіб лише реєстрували, померла майже тисяча волинян. До Волині програма антиретровірусної терапії дійшла у 2007 році і з того часу вдалося врятувати не одне життя. Ці люди продовжують жити своїм життям, працюють в колективах, живуть у сім’ях, дослухаються до рекомендацій медиків.
Свого часу, ще коли в Україні АРТ приймало всього 49 людей, на Волині вдалося врятувати ВІЛ-позитивну дитину, отримавши препарати через міжнародну організацію «Лікарі без кордонів». Тепер цій дівчинці вже 15 років, вона дуже творча і життєрадісна дитина.
Нині ж в Україні антиретровірусну терапію приймають 72 тисячі людей різного віку. Вони нормально живуть, мають хорошу фізичну і психічну форму.
А ось якщо не приймати АРТ, то ці люди приречені. У них ослаблюється імунітет, з’являється низка опортуністичних захворювань, у тому числі туберкульоз, онкологія.
Всі препарати, які використовуються у антиретровірусній терапії – таблетовані і видаються безкоштовно. Майже у кожному районі є кабінет довіри при поліклініках, де ВІЛ-позитивні волиняни можуть отримати препарати.
«Препаратами ми забезпечені 100% і всі люди їх можуть отримати безкоштовно. Препарати надходять з трьох джерел: держбюджету (це більшість лікарських засобів), коштів Світового фонду по боротьбі з ВІЛ/СНІД, туберкульозом і малярією та реалізації Надзвичайного плану Президента США для надання допомоги в боротьбі проти ВІЛ/СНІД (PEPFAR)», - зазначає Олена Макаренко.
Щороку від ВІЛ-інфікованих матерів народжуються здорові діти
Саме завдяки антиретровірусній терапії вдається досягти результату, коли ВІЛ-позитивні матері народжують здорових дітей. Відповідно до статистики обласного центру з профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІД, з 1998 року від інфікованих матерів народилося на Волині майже 600 діток.
«Якщо жінки дослухаються до наших порад і вживають АРТ - народжують здорових дітей. З майже 600 дітей, народжених від ВІЛ-позитивних мам, маємо в області лише 42 позитивні дитини за весь період епідемії. Ще 3 виїхали за межі області. І це той результат, на який може вплинути медицина», - розповідає головний лікар закладу
Перше дитина від такої матері народилася у 1998 році. А профілактику передачі ВІЛ від матері до дитини на Волині почали впроваджувати з 2002 року. Фактично, майже всі діти, які народилися з ВІЛ – саме з періоду 1998-2002 роки. Усі ці діти перебувають на терапії, виросли на очах медиків, які постійно слідкують за станом їх здоров’я, навчаються і живуть повноцінним життям.
До того, як медики почали займатися профілактикою передачі ВІЛ від матері дітям, відсоток інфікованих дітей серед таких новонароджених складав 45,5. А ось уже після 2002 року, щороку на Волині від ВІЛ-позитивних мам народжується 50-54 діток. І лише у одиниць виявляють ВІЛ. Все залежить від того, чи лікувалася мама чи ні.
***
Зрештою, наголошують медики, сьогодні волиняни мусять пам’ятати: заразитися ВІЛ може кожен. Часто безпечність може надто дорого коштувати.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром