«Let’s Do it, Ukraine», - закликали в Луцьку

14 Березня 2017, 19:05
3674

6 спікерів та майже 70 активних громадян прийшли послухати про альтернативні шляхи вирішення проблем забруднення довкілля.

Виступали та обговорювали почуте під час «Всеукраїнського форуму взаємодії та розвитку» в понеділок, 13 березня.

Провели захід за підтримки Міністерства молоді та спорту України у Волинській обласній бібліотеці для юнацтва. Відбувся він у рамках акції «Зробимо Україну чистою разом».

Розпочали захід вітальними словами та піснями у виконанні Євгенії Синиці. Офіційну частину відкрила обласний координатор акції «Зробимо Україну чистою разом» Сніжана Ліщук. Наступною виступила Катерина Шкльода. Вона розповіла про реалізацію ініціативи «Let’s Do it, Ukraine». З її слів, акція триває вже 7 років і те, що люди з різних міст в один день виходять прибрати, стало хорошою традицією. У 2015 році на Волині до ініціативи долучились близько 4 тисяч осіб.

Виявляється, така кількість людей спроможна зібрати 4 тисячі пакетів сміття. Катерина Шкльода пояснює, що 60 % із отриманого можна переробити, бо це скло і пластик. Тільки 40 % сміття можна відправити на полігон, оскільки воно не переробляється в Україні.

Говорили на екофорумі про користь допомоги іншим. Волонтер «Корпусу Миру» Елісон Стонер розповіла чому наважилась поїхати в іншу країну на 27 місяців та для чого варто допомагати людям.

«Все починається з вас, ваших інтересів та впливу, який ви можете здійснити», – зазначила Елісон Стонер.

Михайло Мельницький та Іванна Притко презентували проект «Життя на планеті залежить від тебе», суть якого полягає у розробці екологічних уроків. Один екоурок спікери провели під час форуму. Вони теж наголосили на тому, що все залежить від кожного зокрема, тому треба працювати над собою.

Спікер Вадим Курбан розповів, як сортує та самостійно переробляє сміття. Він зазначив, що відходи забруднюють наше середовище, отруюють воду та повітря. У результаті практичної діяльності чоловік дійшов висновку, що 80 % сміття можна переробити.

Щодня лучани продукують 300 тонн сміття, натомість Вадим Курбан викидає лише 3,5 кілограми щомісяця. Органічні відходи чоловік переробляє на компост, який використовує під час садових робіт. Спікер також вирощує каліфорнійських черв’яків, щоб вони переробляли органічне сміття на гумус. Цей шар землі збільшує врожайність у 3-4 рази.

Наступним спікером був Богдан Оліх із презентацією ідеї «Альтернатива миючим засобам». Він розповів про те, чому не варто купувати мийні засоби і замість них використовувати соду, гірчичний порошок, лимонну кислоту.

Останньою виступила представниця Пласту на Волині Оля Смолярчук. Вона розповіла про організацію та закликала присутніх взяти участь у акції «Зробимо Україну чистою разом».

Завершили дійство слуханням музики, підбиттям підсумків та загальними фото.

«Мені дуже сподобалось, що прийшло стільки людей, значить вони свідомі і хочуть щось робити. Побачимо, наскільки активно вони будуть долучатися до акції надалі, але зараз не я шукаю волонтерів, а особисто мені пишуть, питають чи можна долучитись, пропонують ідеї – це дуже класно», – розповідає Сніжана Ліщук.

Не приховує захвату від екофоруму головний спеціаліст управління екології та природних ресурсів Волинської облдержадміністрації Катерина Філюта.

«Питання екології, охорони довкілля та збереження різноманіття природи для мене важливі. Мені хотілося більше познайомитися з молоддю, побачити, хто «затусив» на форумі. Я почула багато нового від спікерів про екоуроки та переробку сміття від «Зеленої школи», – зазначає Катерина Філюта.

Учасники екофоруму теж із задоволенням розповідають про спікерів та отримані знання.

«Ми прийшли сюди, тому що питання екології нам дуже близькі, бо це наш фаховий предмет в університеті. Загалом, було цікаво почути щось нове.  Запам’яталось обговорення питання сортування сміття, тому що Луцьк не робить це зараз, що приносить велику шкоду нашій країні», – розповіла студентка Луцького національного технічного університету Ольга.

Юлія КАРМАНСЬКА


1

1

1

1

1

1

1

1

1


1


1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром