«Мені зрозумілі перестороги Княгининівської, Жидичинської, Заборольської ОТГ», – експертка про план формування громад

14 Травня 2020, 10:23
На Волині затвердили план формування громад: що це означає 6057
На Волині затвердили план формування громад: що це означає

Кабмін України 13 травня затвердив перспективні плани формування територій громад п'яти областей, серед яких і Волинська.

Відповідно до затвердженого перспективного плану, Волинська область складатиметься із 53 ОТГ, із яких дві – Любешівська та Шацька – будуть громадами-районами, а найбільше громад  – шість – сформують на Ковельщині. Про це інформують у Офісі реформ у Волинському регіональному відділенні Асоціації міст України.

«Зазначу, що це не ідеальний документ, який багатьох не буде задовольняти. Це – план компромісу багатьох зацікавлених осіб. Однак, далі затягувати реформу недопустимо, через п'ять місяців, 25 жовтня місцеві вибори, які проводитимуть на просторовій основі затвердженого перспективного плану», – коментує консультант з правових питань Асоціації міст України Валентин Малиновський.

Стверджувати, що перспективний план Волині бездоганний, не береться і виконувачка повноважень виконавчого директора Волинського РВ Асоціації міст України Мар'яна Конончук. Вважає, що «відповідь на це запитання волиняни отримають через 15 років».

«Мені зрозумілі перестороги Княгининівської, Жидичинської, Заборольської ОТГ, які, будучи вартими самостійного існування з точки зору критеріїв Методики формування спроможних територіальних громад, усе ж опинилися в межах Луцької ОТГ. Але інший формат обмежив би розвиток міста в подальшій історичній перспективі.

Мені, як представнику АМУ, легко говорити про доцільність запронованих у перспективному плані конфігурацій із огляду на їх подальший економічний розвиток, оскільки наша Асоціація аполітична. І нас тішить, що чимало наших пропозицій і думок враховані у прийнятому Перспективному плані, а інтереси більшості громад – членів АМУ – захищені», – зазначила Конончук.

Нагадаємо, до Луцької громади увійдуть Княгининівська, Заборольська й Жидичинська громади.

Вона також наголосила, що для Волинського РВ АМУ важливим був прозорий процес обговорень перспективного плану формування територій громад області. З її слів, волиняни зуміли вибудувати спільну позицію всіх трьох всеукраїнських Асоціацій органів місцевого самоврядування, що дало можливість зберегти життя громадам, які через укрупнення могли зникнути з децентралізаційної карти України.

Нагадаємо, що фахівці Волинського РВ АМУ активно працювали над Перспективном планом області, були членами робочої групи при Волинській ОДА, учасниками нарад у Мінрегіоні. 

Читайте також: В уряді ухвалили програми для підтримки малого бізнесу в Україні

Коментарі
14 Травня 2020, 20:16
Саме огидно в цій ситуації що НІХТО не поцікавився думкою громади. А 90 % Княгининівської громади проти такого приєднання. Ось вам і "добровільне" обєднання....
16 Травня 2020, 14:46
"Добровільність" закінчилася 16 квітня 2020 року!
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром