Загадкова історія: куди поділася луцька кінна залізниця

12 Травня 2020, 16:07
Карта Луцька 5988
Карта Луцька

У Луцьку на вулиці Львівській століття тому була залізниця. Цікаву історію про неї розповів краєзнавець Олександр Котис.  

Відповідний допис він опублікував на фейсбук-сторінці «Рефлексії старого Луцька з Олександром Котисом» у вівторок, 12 травня. 

«Якщо подивитися на карту Луцька і околиць 1880-х років, ми побачимо дуже цікавий феномен – на теперішній вулиці Львівській була залізниця! Вона простягалася від місця, яке позначене як хутір Процера, до сіл Полонка і Голишів. Нічого подібного ми в пізніший час не знаємо і в велику залізничну мережу ця локальна гілка включена не була. Світло проливає журнал засідань Луцької міської думи за 1904 рік. Натрапляємо на повідомлення, що землевласник Франц Протцер звернувся в думу дозволити йому влаштувати кінно-залізну дорогу через Омеляник, Гнідаву і, що найцікавіше, гнідавську дамбу! Це зараз вулиця Гнідавська, яка виводить прямо під стіни Великої синагоги.

З деталей прохання дізнаємося таке. Франц Про(т)цер живе у Голишеві. За власні кошти він хоче розширити дамбу, аби там помістилася кінна залізниця, для підвезення в місто борошна. У Голишеві на карті того ж часу залізниця підходить прямо під паровий млин. Прохач воліє користуватися своєю конкою 10 років, після чого обіцяє надати проект влаштування конки як способу міського перевезення! Вантажного чи й пасажирського - не вказується. Дума вирішила принципово дозволити сей задум. Проте все ж на сторінках історії нам не трапляється кінна залізниця по гнідавській дамбі. А від наявної на вулиці Львівській сьогодні зберігся, імовірно, сам хутір Процера. Це будинок №4 на вулиці Квітовій посередині кругової дороги. Вочевидь, це розвантажувальна станція, звідки борошно розвозили на Красне й Омеляник», – ідеться в дописі.

1
Цікава історія
Цікава історія

Читайте також:  У Луцькому районі знешкодили сім старих боєприпасів

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром