«Разом із сином проходила становлення у доросле життя», – докторка наук із Луцька Оксана Ярош 

08 Травня 2020, 17:47
Оксана Ярош з сином 3290
Оксана Ярош з сином

Департамент сім’ї, молоді та спорту Луцької міської ради започатковує тижневий марафон до Дня матері. В умовах карантину й неможливості проводити масштабні події та заходи у нашому місті, хочемо, щоб люди не втрачали оптимізму, жили активним соціальним життям, мали можливість ознайомлюватись із цікавим контентом, не забували про важливі цінності. А в День матері хочемо нагадати всім про важливість мами в житті дитини та познайомити громадськість Луцька із відомими мамами міста.

Героїнею сьогоднішнього дня є Оксана Ярош  докторка політичних наук, завідувачка кафедри політології та державного управління Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, нагороджена Орденом Княгині Ольги ІІІ ступеня, мама Богдана.

Читайте також: «Після народження дитини я побачила світ зовсім іншими очима», – співачка Марія Хурсенко

– Пригадайте смішний епізод материнства.

– Син любив клеїти аплікації. І от у нього у чотири роки з’явилось найстрашніше дієслово «заклеїти». Коли сердився на мене чи на чоловіка, то казав: «Я тебе заклею». От ніби ця непорушність, коли щось приклеюєш, є страшною карою. Має свободолюбиву натуру  змалку. І це прекрасно, вважаю.

– Якою була Ваша перша думка після народження дитини?

– Було страшнувато, бо народила у 18 (!) років. І коли побачила сина подумала: «А чи справлюсь?». Чоловік служив у війську. Знала, що батьки допоможуть. Побоювалась сама купати. Але потім разом із сином проходила становлення у доросле серйозне проблемне життя.

Читайте також: «Наші діти – це найкраще, що ми дали світу», – Ірина Констанкевич

– Яку б пораду (поради) Ви би дали майбутній мамі?

Поради дві – любов і знання. Спершу про любов. Я не так давно дізналась від психологів про термін «безумовна любов», то це якраз і є про материнство і батьківство. І ніби саме така любов дає стійкість дитині у дорослому житті.   Звісно, важливо любов’ю не зашкодити, варто знати міру. А друга порада – якщо щось не знаєш, варто спитати у фахівця, лікаря-педіатра. Це зараз великий Google знає все. А колись мама, бабуся, подруги, знайомі – головні порадниці.

– Категоричні заборони у вихованні?

– Не терплю насильства у будь-яких проявах. Биття дітей – це взагалі поза межами мого розуміння і категорична заборона. Також погано сприймаю, як не бачать часто мами, коли своїх дітей заставляють реалізуватись у тому, що їм не вдалось у свій час. Варто дітям давати жити їх власним життям, а не твоїм.

Читайте також: «Дитина навчила мене бути дитиною», – луцька телеведуча та продюсерка Наталка Войтович

– Улюблені сімейні локації в місті Луцьк (були раніше/є)?

– Ми живемо у центрі, тому у Центральному парку імені Лесі Українки  любимо родиною гуляти і раніше, і зараз. Ще дуже люблю Старе місто, там надихаюсь. Замок Любарта, Костел, Кірха, вулиця Лесі Українки…Маємо таке улюблене коло прогулянок: дамба на Набережній, парк, Старе місто, проспект Волі.

– Чого Вас навчила дитина (діти)? 

– Син у мене змалку має логічне раціональне мислення, тому у нього постійно цьому вчусь.  Раджусь із ним і навіть, коли мені не дуже подобаються його поради, то навіть серджусь часом, але точно дослухаюсь.

Читайте також: «Любов – рішення на кожен день», – багатодітна мама з Луцька Катерина Семенюк

 Луцьку затримали  п'яного водія, який хотів відкупитися хабарем

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром