Деякі лучани витратили на опалення у 2-3 рази менше за інших

10 Березня 2017, 09:41
2161

Луцькі об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, які долучилися до програми «теплих» кредитів, вже істотно зекономили на витратах на опалення.

Нещодавно лучани запросили до себе журналістів, аби під час прес-туру, організованого Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України спільно із Проектом USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні», розповісти свої історії успіху, повідомляє «Урядовий кур'єр».

Зокрема ОСББ «Авангард-Луцьк» взяло рекордний для України «теплий» кредит на 2,7 мільйона гривень, щоб провести капремонт водостоків і даху, встановити індивідуальний теплопункт, замінити вікна і двері, повністю утеплити будинок. Із цієї суми держава відшкодувала 791 тисячу гривень, а з виплатою за кредитом допомогло місто. Результат порадував: у січні середній тариф за опалення в місті сягнув 42,66 гривні за квадратний метр, а мешканці «Авангард-Луцьк» платили лише по 21,94 гривні.

Ще менше — 12,53 гривні за квадратний метр опалювальної площі — сплачують члени ОСББ «Відродження», які теж провели термомодернізацію. Вони повністю замінили мережі, вікна і двері в під’їздах, установили індивідуальні теплопункти, світлодіодне освітлення. У планах — утеплення покрівлі, тож, вочевидь, у наступному опалювальному сезоні вони платитимуть ще менше.

За словами очільника Держенергоефективності Сергія Савчука, в Україні вже є 670 прикладів успішного утеплення багатоповерхівок. Це ті ОСББ, які переконалися в необхідності впровадження енергоефективних заходів і повірили державі. Крім економії на оплаті за комунальні послуги, люди тепер живуть в оновлених будинках, вартість квартир у яких зросла на сотні тисяч гривень. Ці приклади свідчать: за рахунок програми «теплих» кредитів кожна багатоповерхівка може зробити глибоку термомодернізацію, а не лише замінити вікна. 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром