Відкрили виставку на честь українського митрополита

22 Жовтня 2015, 17:44
2697

У рамках 22 наукової конференції «Волинська ікона: дослідження та реставрація»  запрацювала експозиція «Владика Андрей».

Виставка присвячена 150-річчю митрополита Української греко-католицької церкви Андрея Шептицького.

Захід відбувся 21 жовтня у Волинському краєзнавчому музеї за сприяння  доктора богослов'я, директора Музею сакрального мистецтва у Львові, ієромонаха Севастіяна Дмитрука.

Директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк заакцентував на значенні митрополита Андрея Шептицького для Волині. Каже, що він не міг поширити свій вплив на наші єпархії, адже вони були під Московським патріархатом, окрім того, була заборонена «уніатська» церква. Проте Андрей Шептицький за сприяння різних людей зібрати багато речей, які допомагають зараз вивчати історію Церкви на Волині у ХІХ столітті.
 
Організатор виставки отець Севастіян продовжив тему перебування Шептицького на Волині: митрополит був тут і навіть висвятив отця Йосипа Боцяна Єпископом Луцьким.

Митрополит знову «прийшов на Волинь» в особистих речах, іконах та портретах. Хоч знаємо його як аристократа, більшість із його речей декілька разів перешиті чи заштопані.

До експозиції виставки організатори включили портрети художника Олекси Новаківського, ікони Богородиці та Христа Анатолія Яблонського, намісні ікони Модеста Сусенка.
 

«Усі названі художники були особисто знайомі з Шептицьким, вважали його своїм покровителем», – розповів присутнім отець Севастіян.

До вітального слова запросили й Владику УГКЦ Йосафата Говеру. Він розповів про значення постаті митрополита Андрея Шептицького у духовному житті.

«Така постать, як Андрей Шептицький належить усьому українському суспільству, бо він не обмежувався лише переживаннями про долю Церкви, а й переймався проблемами  усього українського суспільства. Є пастирські листи, у яких він описує актуальні проблеми того часу. Пише про небезпеку панування комунізму й про інші виклики, які чекали народ. У час заборон та гоніння Церкви на його постать завжди споглядали, знаходили підтримку. У той же час його життя є мало дослідженим, триває процес його беатифікації. Луцьк вшанував пам'ять митрополита, перейменувавши одну з вулиць на його честь», – поділився Владика Йосафат.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром