Ні грошей, ні вікон – лучанин підозрює, що його ошукали

07 Березня 2017, 20:00
2557

Ввечері прийшли у квартиру люди, переконали власників купити у них енергоощадні вікна й запропонували величезну «знижку». Втім, досі ні грошей, ні вікон лучани не мають, а поліція розпочала слідство за підозрою «шахрайство».

У редакцію ІА Волинські Новини звернувся лучанин Андрій, аби розповісти, як він, з його слів, став жертвою аферистів.

«Наприкінці року до тестя ввечері зайшли люди й психологічним обманом переконали підписати на місці контракт, щоб купили в них енергоощадні вікна. Їм почали говорити багато цифр, сум. Сказали, що вартість заміни у них 4 вікон - 36 тисяч гривень, але зроблять спеціальну знижку на 9 тисяч, от і виходить вартість - 24 тисячі гривень. Я аж похолов, адже мій колега в своєму будинку 12 вікон за 28 тисяч гривень поставив.

Наступного дня їду до них в офіс за адресою проспект Волі 66. Це підвальне приміщення, там мене зустрів п’яний працівник. Це була субота. Я одразу викликав знайомого юриста та міліцію. Розповів правоохоронцям ситуацію, а ті кажуть, що вони розуміють, що це шахрайство, але нічого не можуть зробити, бо є підписаний договір. Втім, заяву прийняли. Далі приходить власниця - підприємець Наталія Яремчук. Я кажу, щоб повернули гроші. На що чую відмовку, ніби кошти відправили на завод із виготовлення вікон, але це була субота, а банки не працюють – обман йшов за обманом. Тому вона сказала, аби на її ім’я написали заяву, що ми і зробили», - розповідає Андрій.

Зі слів чоловіка, його тестю пообіцяли знижку 37% із кінцевою сумою близько 24 тисячі гривень, хоча ринкова вартість цих робіт - 7500 гривень із середнього профілю, а з дорожчого німецького – 9500 гривень.

На свій лист отримав відповідь, що підприємець готова віддати половину завдатку, або ж вставити вікна за умови сплати повної суми, яку раніше узгодили.



«Я ще провів такий експеримент: зателефонував у цей горе-салон вікон, дверей та балконів із незнайомого номеру й сказав, що хочу собі вставити нові вікна, дав розміри, які вони й брали вже у тестя й попросив, щоб сказали, яка буде ціна. Одразу на мене почали тиснути: ми до вас приїдемо, всі заміри зробимо самі, я сказав, що заміри маю, цікавить ціна. І от, висилають повідомлення, де вказана сума 10,732 тисячі гривень. Зауважу, що моїми батькам вони казали, згідно з цими замірами, ціну 36 тисяч гривень, а зі «знижкою» - 24 тисячі гривень. Просто шахраї, нічого додати», - наголошує Андрій.

Після цього лучанин знову поїхав в салон вікон, дверей та балконів, де й зрозумів, що не лише його одного ошукали.

«Заїжджаю до того підприємця, а в приміщені темно, нікого немає. Думаю, що вже втекли, запитую в сусідніх магазинах, а мені говорять, що днем раніше забіг до них якийсь чоловік, побив всіх сильно, все було в крові. І я зрозумів, що не один такий. Бачу, там поряд крутиться ще одна людина. Підійшов запитати, чи теж проблеми з цією фірмою має. На що той розповів свою історію, що його мама вже поважного віку поверталася з ринку, її по дорозі перестріли «майстри», вмовили ставити нові вікна й взяли 2 тисячі гривень завдатку та з кінцями, вікна не поставили, гроші не вернули», - говорить чоловік.

Зауважимо, що з цього приводу відкрили кримінальну справу та досі триває слідство щодо підозри умисного заволодіння чужим майном.

Те, що подібний конфлікт клієнта та підприємця - непоодинокий, підтвердили й в Інспекція з питань захисту прав споживачів у Волинській області. Зі слів захисників, їм надійшло 5 скарг, але перевірку, кажуть, що не можуть провести, бо не мають повноважень через незавершене реформування.

Все ж таки Андрію таки вдалося знову зустрітися з Яремчук, більше того, він зауважив, що майстри записали невірну площу в контракті, відповідно, він неправильний.

«Я вже подумав може дійсно хай ставлять вікна та й по справі, бо все так довго тягнеться. Але думаю, чи вони справді будуть якісні. Я звернувся в спілку захисту прав споживачів і розказав про свою проблему. Сказали, що вже за цією фірмою є подібні 4 справи. Я зідзвонився з тими потерпілими, а мені кажуть, що одним привезли вікна завеликі й півстіни роздовбували, іншим поставили вікна, але вони відкриваються зовсім в інший бік, ніж мали, та й колір не той. То я подумав навіщо мені таке щастя, щоб потім викинути їх і купувати нові!?

Більше того, побачив, що вони неправильно склали договір. Вони записали загальну площу вікон 14.3, тому й сума велика вийшла, бо насправді площа - близько 10 метрів квадратних. Їм довелося б в одне вікно півтора пхати. Тому, зустрівшись знову з підприємцем, попросив повернути кошти, бо погані розміри, контракт неправильний. На що мені запропонували переписати договір і запропонували меншу суму коштів», - каже лучанин.

Документи зі знижкою пенсіонерам та договір, де зафіксована площа 14.3 метри квадратних.

На усі ці звинувачення пані Наталія Яремчук відповіла, що всі спори вирішує у судовому порядку. На запитання, скільки подібних скарг уже раніше надходило від клієнтів і, як давно вона працює у Луцьку – кинула слухавку.

До слова, матеріали справи внесені до ЄРДР від 30.12.2016-го року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 190 КК України.

«Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) - карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років», - прописано в законі.







 

Коментарі
09 Березня 2017, 01:52
Ви не перші і не останні,ці шахраї орудують давно,ми теж колись попались до них,але сума була в 500 гривень,їх кришують якісь серйозні люди ,це було 3 роки назад,ніхто неможе їх приструнити,даже місце не поміняли!!!!!!!
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39