Особливості та цікавинки головної споруди луцьких лютеранів 

21 Квітня 2020, 16:15
Особливості та цікавинки головної споруди луцьких лютеранів  3833
Особливості та цікавинки головної споруди луцьких лютеранів 

В історико-культурному заповіднику Луцька розташована давня пам’ятка лютеранського минулого Волині.

На перетині Кафедральної та Караїмської вулиць стоїть кірха – церква німецьких колоністів. Про її особливості та історію розповів краєзнавець Олександр Котис на сторінці Департаменту культури Луцької міської ради.

24 червня 1905 року відбулася урочиста церемонія закладення фундаменту майбутньої кірхи. Її запроєктував архітектор Християн Бойтельспахер у неоготичному стилі. Роботи зі спорудження кірхи тривали близько 15 місяців. На центральній вежі встановили великий дзвін, привезений з німецького міста Бохума. Всередині храму поставили орган.

Читайте також: Волинський краєзнавець показав «символ луцького модернізму»

Споруда зсередини
Споруда зсередини

У міжвоєнний період кірха була центром духовного та громадського життя лютеранської громади Луцького повіту. Однак наблизилася Друга світова війна, і за домовленістю радянського та німецького урядів німецькі колоністи Волині були виселені на територію Польщі. Таким чином лютеранська кірха втратила своїх господарів, які більше не повернулися на ці землі.

Споруда зсередини
Споруда зсередини

Споруда зсередини
Споруда зсередини

В радянський час певний період тут був архів, а в дев’яностих церкву відреставрувала громада євангельських християн-баптистів, які і до сьогодні використовують давню кірху.

Читайте також: Показали будинок, де століття тому лучани «скинули» міського голову

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром