Про Луцьк, як зразок енергоефективності, розповіли журналістам з різних регіонів України

04 Березня 2017, 10:11
1974

Представники українських медіа приїхали до Луцька, щоб з’ясувати, як діє урядова програма «теплих» кредитів на Волині та чи реально з їхньою допомогою зменшити вартість комунальні платежів.

Розмова відбулась під час прес-туру «Історії успішно термомодернізованих ОСББ. Луцьк» у п’ятницю, 3 березня.

Спікерами прес-конференції були Голова Держенергоефективності Сергій Савчук та Голова асоціації ОСББ «Лучани» Юлія Сабатюк.

Першим слово взяв Сергій Савчук. Він розповів, що у Луцьку найкращі результати в Україні з утеплення, здійсненого силами ОСББ. Крім того, саме в цьому місті ОСББ взяло найбільший кредит на термомодернізацію в Україні – 2,8 мільйона гривень і, на його думку, це вигідне капіталовкладення. 

Голова Держенергоефективності розповів систему дії «теплих» кредитів. До прикладу, якщо взяти кредит на суму більше 1 мільйона гривень, то максимум, що сплатить ОСББ – це 55 % від усієї суми. Решта грошей – це державна допомога в межах 40 % та допомога від міської ради – 15 %. Такі кредити в Україні беруть на 10 років, що дозволяє зробити витрати сімейного бюджету менш помітними. Спікер запевнив, що мешканці однієї квартири платитимуть максимум 129 гривень на місяць, а витрати на комунальні послуги скоротяться більше, ніж вдвічі.

Голова Держенергоефективності зауважив, що важливу роль при створенні ОСББ та на шляху до термомодернізації відіграє людська свідомість.

«Нам мають допомагати самі мешканці. Ми не роздаємо кошти людям, бо в нас їх немає, ми можемо лише співфінансувати. Гроші даємо лише в тому випадку, коли ОСББ прийняло рішення, що потрібно дійсно об’єднатися, зробити проект, утеплитися. Якщо коштів не вистачає – взяти їх у банку і отримати компенсацію в Держенергоефективності», – розповів Сергій Савчук.

Виплачують компенсацію протягом 2-х місяців. Як запевнила Юлія Сабатюк,  кошти завжди надходять вчасно. Щодо кредитів, то Голова асоціації ОСББ «Лучани» називає їх позиками, оскільки сплачувати банку відсотки не потрібно.

Сергій Савчук назвав переваги механізму державної програми підтримки енергоефективності. Він наголосив, що наявність корупційних ризиків відсутня, оскільки люди працюють для себе і платять власні кошти. Мешканці самостійно обирають  енергоефективне обладнання та матеріал, що дає змогу якісно виконати роботу. Незначні терміни здійснення відшкодувань теж є вагомою перевагою «теплих» кредитів.

Під час прес-конференції пролунало багато запитань, які стосувались децентралізації, субсидій, якості обладнання та ще низки проблем. Журналісти розповіли, що, приміром, у людей із субсидією не достатньо мотивації економити. Загалом, дійшли висновку, що потрібно бути свідомими щодо використання та економії ресурсів.






 

 

Юлія КАРМАНСЬКА

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром