Волинський краєзнавець показав «символ луцького модернізму»

21 Квітня 2020, 12:00
3688

У красивому модерному будинку в центрі Луцька колись була найпопулярніша цукерня. 

Про це розповів краєзнавець, начальник міського управління охорони культурної спадщини Олександр Котис. Розповідь та фото він оприлюднив у рамках проекту «Тиждень відкритих пам'яток Луцька». 

«Ця пам'ятка архітектури стала однією з кращих у місті свого часу і може вважатися справді символом усього луцького модернізму 1930-х. Наприкінці 1930-х тут на першому поверсі розташувалася наймодніша міська цукерня-дансинг, яка рівнем своєї сучасності перевершила популярну Розаліні.

В другій половині тридцятих назріла необхідність збудувати нове приміщення Каси рільничих спілок у Луцьку. Ділянку відвели на вулиці 3 травня неподалік центральної пожвавленої Ягеллонської – головної міської артерії Луцька. І хоча в місті працювали архітектори дуже високого класу, як Францішек Кокеш, Сергій Тимошенко, Казимир Школьницький та інші – замовлення отримав варшавський архітектор Вітольд Марчінковський».

 

«Робота над проектом, мабуть, почалася ще в 1936 році, бо в лютому наступного року проект нової будівлі був готовий. Його затвердив будівельний відділ адміністрації Волинського воєводства у березні 1937. Варшавський архітектор створив дуже сучасну на той момент споруду. Цікаво, що працюючи в модерністській естетиці, він застосував принцип класицизму – симетрію. І головний фасад запроектував з головною центральною віссю. В той же час він згрупував вікна у візуальні стрічки (заповідь французького корифея Ле Корбюзьє з його 5 правилами проектування споруд), центральну вісь виділив у вертикальне витягнуте вікно під’їзду, зверху помістив флагшток. Площини стін декорував прямокутниками, створеними лише з промальованих на фасаді ліній (тобто це не блоки і не плити), на першому поверсі зробив великі вітрини і виділив там несучі елементи темним кольором. На задньому фасаді – великий півциліндровий еркер на всю висоту споруди. На першому поверсі була знана цукерня Mokka, яка згодом змінила назву на Patria», – ідеться в дописі.



Читайте також: Показали будинок, де століття тому лучани «скинули» міського голову

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром