Показали будинок, де століття тому лучани «скинули» міського голову

20 Квітня 2020, 11:46
Будинок на Лесі Українки 4776
Будинок на Лесі Українки

Під час революції минулого століття натовп лучан «скинув» міського голову просто з балкону. 

Про це ідеться у розповіді краєзнавця та начальника управління охорони культурної спадщини міста Олександра Котиса. На своїй фейсбук-сторінці він започаткував проект, у якому розповідає про відкриті пам'ятки Луцька. 

Так, зокрема, один із модерних будинків на вулиці Лесі Українки славиться тим, що у 1917-му на його балконі виступав міський голова, і юрба, що прийшла під стіни будівлі, змусила його скласти повноваження. 

1

«Будинок збудували ще до Першої світової війни і пов'язаний він із прізвищем Варковицьких як перших власників. Імовірно, у 1917 році певний час тут орендувала приміщення Луцька міська управа. Тоді міським головою Луцька був Василь Малявчик. Під час революційних подій 1917 юрба підійшла до стін будинку. На балкон вийшов міський голова Малявчик. Він привітав юрбу, але та змусила його покинути свою посаду як представника старого режиму. Єдиний балкон на вуличному фаcаді цього будинку, скоріше всього, і є тим балконом, де творилася історія Луцька.

Ця пам'ятка архітектури на вулиці Лесі Українки, 32 добре відома лучанам. Це один із найпомітніших і найгарніших будинків уздовж усього променаду. Архітектура репрезентує стиль модерн. Варто звернути увагу на декоративні деталі: маскарони на фасаді, орнаментовану плитку, ковані елементи на даху. А також на дугоподібні елементи фасаду, які надають йому пластичності. Цікавим буде в під'їзд з мармуру і кованими підперилами з квітковим орнаментом та плиткою на міжсходових майданчиках», – пише Олександр Котис.




Читайте також: Будинок на Лесі Українки отримав статус пам'ятки місцевого значення

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром