Писанкарка із Луцька використовує петрушку, синю капусту, чорницю й куркуму для писанок

18 Квітня 2020, 10:34
Писанки 5053
Писанки

Писанкарка із Луцька, викладачка Анна Дідух навчає студентів створювати писанки, використовуючи тільки природні барвники. Вона розповіла, що прагне зберегти традиційну волинську писанку.

Для виготовлення барвників, каже, використовує: кропиву, петрушку, чорницю, синю капусту, буряк, куркуму. Про це інформує Волинь:UA.

Писанки, характерні для Волині, розфарбовані природніми барвниками, виготовили студенти Луцького національного технічного університету. Писанкарка Анна Дідух каже, що до Великодня завжди створює писанки, тому вирішила навчати цій традиції студентів. 

«Характерна ця писанка тим, що вона характеризує Волинську область. На ній розміщена восьмикутна зірка і зірка маленька вписана у велику зірку. Також зображений куб, що є символом стійкості, пофарбована вона цибулинням», – зауважує Анна Дідух. 

За її ловами, Символи сонця, гілочки-сосонки, зображення берегині притаманні волинській писанці.

«Зі знаком сонця зображена і з хрестами. Цікаво те, що спочатку її фарбували куркумою, а наступний колір, вийшов він такий смарагдовий, дуже гарний, за допомогою чорниці. Що характерно для чорниці, чим довше тримати, тим насиченіший колір буде», – пояснює писанкарка.

Природня фарба, каже Анна Дідух, не лягає рівномірно на яйце. З її слів, писанкарі завчасно готують інгредієнти, щоб виготовити барвник: для шоколадного кольору сушать листя горіха. Відтінки синього, фіолетового, сірого дають ягоди чорниці і лохини. Зелений дає кропива. Видуті яйця витримують у фарбі до 12 годин, щоб «взявся колір».

«Зелений відтінок можна добути із петрушки, він відрізнятиметься трішки, буде такий зеленко-коричневий. Листя шпинату теж дає дуже гарний», – додає Анна Дідух.

Насичений червоний колір, розповіла Анна Дідух, буде, якщо спочатку пофарбувати яйце цибулинням, а потім буряком. У чорний колір зафарбовують ягоди бузини. Блакитний дає синя капуста.

«Кілограм капусти треба, тобто, один такий качанчик, треба натерти на тертку і взяти або дрібнесенько нарізати і залити водою і сама вода буде фарбуватися, тобто, не треба його варити, тільки у такі розчини треба додавати столову, або дві столові ложки оцту», – зазначає викладачка.

Анна Дідух розповіла, що зі студентами працювала дистанційно. Цього року вона створювала відеоряд писанок студентських. Працює зі студентами онлайн, створює чат, кожен показує, яка у кого вийшла. Багато хто вперше бере писачок.

Кращі студентські роботи Анна Дідух відіслала на двадцять шостий обласний конкурс «Волинська писанка 3-го тисячоліття». Торік вона перемогла у конкурсі.

Кандидатка історичних наук, провідна наукова співробітниця Волинського краєзнавчого музею Світлана Чибирак каже, що цього року конкурс відбуватиметься онлайн, учасники надіслали поштою 33 писанки.

«Ми вирішили, що цього року ми зробимо онлайн-виставку. Усі роботи були оцифровані, був доданий альбом на сторінку у Фейсбук нашого музею – Волинський краєзнавчий музей. А також на сторінку Музейний простір Волині та офіційну сторінку сайту нашого музею. У нас є три категорії, це діти до 14-ти років, це учасники 14-18-ти років, здебільшого, - студентська молодь і старші від 18 років», – пояснила Світлана Чибирак.

Світлана Чибирак каже, що для перемоги у конкурсі важлива традиційність виготовлення писанки: використання символіки і природних барвників, як це робили наші предки. Переможців визначить журі.

Читайте також: Як святитимуть паски у православних храмах на Волині

Підписуйся на наш канал у Telegram: https://t.me/lutsk0

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром