Хто порушував виборче законодавство

21 Жовтня 2015, 15:11
3114

Основні правопорушення – незаконна агітація, поширення агітаційних матеріалів та проведення агітації у заборонених законом місцях та час, «чорний піар», а також фінансування агітації не з виборчого фонду.

На засіданні круглого столу на тему «Вибори на Волині: можливості взаємодії правоохоронців і громадськості у день голосування» розповіли про порушення виборчого процесу та роль громадськості і правоохоронців у забезпеченні чесного голосування. Захід організувала Громадянська мережа ОПОРА у Волинській області спільно з Управлінням МВС України у Волинській області.

«Є недотримання, які стосуються кримінального втручання у виборчий процес, пошкодження агітаційних матеріалів, насильство, порушення на виборчих комісіях. Також є порушення, які мають ознаки непрямого підкупу виборців, а також перешкоджання роботі журналістів і спостерігачів», – зазначила Людмила Хомич, координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області.

Зокрема у Луцьку, відповідно до «Мапи правопорушень», виявлено та зафіксовано такі недотримання виборчого процесу, як непрямий підкуп. Луцький кандидат від БПП «Солідарність» В’ячеслав Теліцин, заручившись підтримкою депутатів Луцької міської ради Євгенія Ткачука та Миколи Яручика, проводив у дворах мешканців району ДПЗ толоки та встановлював велопарковки, лави та клумби для квітів з іменними табличками.

Також серед порушень активісти ОПОРИ називають маніпуляції з документами виборчих комісій. Волинська обласна виборча комісія утворила територіальні виборчі округи в межах Луцька без врахування меж виборчих округів з виборів депутатів Луцької міської ради. Приміром, виборчий округ № 52 з виборів депутатів обласної ради включає частину територіального виборчого округу № 10 з виборів депутатів Луцької міської ради, весь округ №11, частину округів № 12, № 17 та №18. Із частин територіальних виборчих округів з виборів міської ради сформовано за таким же зразком округи № 49, №  50, № 51, № 52, № 53, № 54, № 55, № 56, № 57, № 58, № 59 з виборів депутатів обласної ради.

Більше про межі округів та кандидатів до обласної та міської рад, читайте у рубриців «Від виборів до вибоів».

Назвали активісти ОПОРИ й приклади чорного піару та брудної агітації. На Театральному майдані Луцька 17 жовтня активісти політичної партії «УКРОП» роздавали листівки із вихідними даними проти кандидата у депутати до Луцької міської ради від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» Івана Корчука. Автором тексту, розміщеного на листівці, вказано кандидата у депутати від партії «Українське об’єднання патріотів «УКРОП» Ігоря Поліщука.

Ще одне порушення – проведення агітації у заборонений законом час. Чимало політичних сил почали свою агітацію задовго до старту виборчої кампанії. Зокрема, на вулицях Луцька спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА  5 вересня зафіксували білборди політичної партії ВО «Батьківщина». Також у місті представник політичної партії «Українське об’єднання патріотів «УКРОП» Олександр Товстенюк розповсюджував газети та брошури, де називав себе кандидатом на посаду Луцького міського голови до офіційної реєстрації.

Крім того, представники громадянської мережі зафіксували факти недопуску, незаконного позбавлення права присутності на засіданні виборчої комісії чи виборчій дільниці. У Луцьку на повторну партійну конференцію Аграрної партії України, яка відбулась 29 вересня, не пускали окремих журналістів та спостерігачів ОБСЄ. Спостерігачі подали заяву до правоохоронних органів.

У Луцьку також траплялися випадки пошкодження майна та агітації. На вулиці Карпенка-Карого зафіксовано факт псування передвиборної агітації. Зокрема у ніч з 10 на 11 жовтня синьою фарбою невідомі особи заплямували на білборді зображення кандидата у депутати до Волинської обласної ради від партії «Наш край» Святослава Кравчука.

Особливого резонансу набуло таке порушення, як застосування насильства й погроз. У Луцьку станом на ранок 12 жовтня до правоохоронних органів надійшла заява від кандидата у депутати до Луцької міської ради від «Об’єднання «Самопоміч» Сергія Рижкова щодо нанесення йому тілесних ушкоджень невідомими особами.

Також були зафіксовані факти непрямого підкупу. У перший день виборчого процесу потенційний кандидат на посаду Луцького міського голови Олександр Товстенюк («УКРОП») влаштував свято фізичної культури та спорту на луцькому стадіоні «Авангард». Свято відбулось за підтримки благодійного фонду «Новий Луцьк».

За словами начальника управління УМВС України у Волинській області Петра Шпиги, до охорони громадського порядку на виборчих дільницях будуть залученні як представники правоохоронних органів, так і громадських формувань – «Автомайдан», «Самооборонна», «Варта порядку».

«Ми постійно проводимо навчання з особовим складом, який буде задіяний на виборах. Розбираємо всі можливі варіанти правопорушень. Кожен працівник має посібник, де розказано, як діяти у певній ситуації і де знаходитися. Ми передбачаємо спокійні вибори, але у разі заворушень будуть діяти групи швидкого реагування у всіх центральних містах. Задіяні громадські активісти рішення ніяких не прийматимуть, а лише допомагатимуть працівникам міліції», – зазначив Петро Шпига.

Також начальник УМВС переконаний, що чесні вибори, це передусім спільна робота громадськості, правоохоронців та журналістів.

 

Коментарі
21 Жовтня 2015, 18:25
якби кожен влаштував якийсь захід а не викидав гроші на вітер так як солідарність то був би толк
21 Жовтня 2015, 19:07
РИБА ЧИ ВУДОЧКА?
22 Жовтня 2015, 12:29
УКРОП найбільший порушник! Так нагло та відкрито ще людей ніхто не намагався купити
22 Жовтня 2015, 12:41
Голосувати однозначно за Миколу Романюка. Всі інші кандитати є лишень технічними або представниками олігархіних кланів.
22 Жовтня 2015, 12:41
Це точно, Романюк один номальний тут!
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром