Старе місто: під час ремонту труби зруйнували історичне мощення

02 Березня 2017, 21:27
2838

У Старому місті під час ремонту водопровідної труби виявили історичне мощення.

На сайті volyntimes.com.ua краєзнавці зазначають, що об’єкт історичного заповідника частково зруйновано.

Нагадаємо, на перехресті вулиць Данила Галицького і Братковського, що на території Державного історико-культурного заповідника, вже кілька днів ведуть земляні роботи.

«На цьому місці колись був Братський Міст - найстаріший в Луцьку через  річку Глушець, який з’єднував острів Старого міста із сушею. У різні часи він мав різні назви - Глушецькій, Базиліанський, Братський, Казимира Великого. Наразі відновлено лише його символічний фрагмент», - пише видання.

«Роботи на цьому місці здійснює КП «Луцькводоканал». Незважаючи на вимоги законодавства про отримання дозволів і погоджень органів охорони культурної спадщини та відповідного нагляду археологів при проведенні таких робіт в охоронній території, єдиний документ, що мали робочі, – аварійний ордер.

Під час копання і виявили залишки історичного мощення. Можливо там були й елементи самого мосту – тепер уже важко встановити. Адже, за свідченнями очевидців, великі дерев’яні підпори завантажили на транспорт і вивезли в невідомому напрямку разом з відвалами землі», - повідомляють автори публікації.

«Зауважимо, що згідно з вимогами ст.36 ЗУ «Про охорону культурної спадщини»: «якщо під час проведення будь-яких земляних робіт виявлено знахідку археологічного або історичного характеру, виконавець робіт зобов’язаний зупинити їх подальше ведення і протягом однієї доби повідомити про це відповідний орган охорони культурної спадщини та орган місцевого самоврядування, на території якого проводяться земляні роботи».

Земляні роботи, за цим же законом, можуть бути відновлені «лише згідно з письмовим дозволом відповідного органу охорони культурної спадщини після завершення археологічних досліджень відповідної території», - пишуть краєзнавці.


 

Коментарі
03 Березня 2017, 14:16
а як вони ту трубу тули запхали без руйнування історичного мощення???
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39