Краєзнавчий музей показав раритетний аркуш із нотами XVII століття

13 Квітня 2020, 16:24
Аркуш 17-го століття 2989
Аркуш 17-го століття

Аркуш із нотами, якому більше трьохсот років, можна побачити у Волинському краєзнавчому музеї. 

Фото фрагменту римо-католицької богослужбової книги, якою послуговувалися монахи-домінікани у Луцьку, опублікували на фейсбук-сторінці музею у понеділок, 13 квітня. 

«У час, коли християни латинського обряду святкують найбільше торжество – Великдень, представляємо другий раритетний експонат у відділі давньої історії Волинського краєзнавчого музею – фрагмент Антифонарію XVІІ століття з Луцького домініканського монастиря.

Антифонарій – це нотна римо-католицька богослужбова книга, назва якої походить від хорових піснеспівів «антифонів». В музеї зберігаються три великі аркуші такої книги, які мають висоту 72 см і ширину 63 см. Вони виготовлені з пергаменту, тобто зі шкіри тварин. Антифонарій належав Луцькому домініканському монастирю, що вдалося з’ясувати завдяки наявності на аркушах печатки монастирської папірні, яку можна побачити лише на світлі.

Саме в цей час Луцький домініканський монастир, який був першим кляштором, заснованим у Луцьку, став великим релігійним осередком. Пригадаймо, що у 1598 році єпископ Бернард Мацейовський передав монастирю чудотворну ікону Римської Божої Матері, отриману від Папи Климента VIII.

Крім Антифонарія, Луцькому домініканському монастирю належав такого ж великого формату Ґрадуал – книга, яка містить піснеспіви латинської меси. Він був створений у Кракові приблизно в 1639-1642 роках. Його переписувачем був відомий домініканський монах Дерей Блажей. В оформленні рукопису використано декоративні елементи, характерні для доби Ренесансу: рослинні мотиви, сплетене коріння, дельфіни. Нині Луцький Ґрадуал зберігається в Інституті рукопису Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського у Києві.

Луцький Антифонарій та Ґрадуал – найдавніші латинські нотні книги з Волині, збережені до наших днів. З 2009 по 2014 рік пергаменти Антифонарію перебували на реставрації у Національному науково-дослідному реставраційному центрі України. Нині один з аркушів представлений у постійнодіючій експозиції музею, інші зберігаються в його фондах», – ідеться в дописі.

Читайте також: Між культурою і спортом: яка доля чекає на луцьку синагогу

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром