Давній Луцьк: чим особлива вулиця Сенатора

01 Березня 2017, 08:51
3788

У Луцьку є дві вулиці – Сенаторки і Сенатора. Перша – Левчанівської, друга – Василя Трохимовича.

Попри маловідому назву цієї вулиці, її знають всі. Вона пролягає між проспектом Волі та вулицею Коперніка біля обласної друкарні. Другий відтинок Сенатора – у дворі п’ятиповерхового житлового будинку на перехресті Сенатора і Коперніка, пишуть «Хроніки Любарта».

Якщо уявити, що цієї «хрущівки» нема, то вулиця продовжувалася б візуально далі по прямій і закінчувалася б над Сапалаївкою. Як пише краєзнавець Вальдемар Пясецький, перша її назва походить з кінця ХІХ століття – Бульварна. Трохи згодом її стали називати Старобульварною.

Далі було ще цікавіше. Перед 1920-ми роками зафіксована інша назва вулиці – Львівсько-Млинарська. Це було пов’язано з будівництвом парового млина над Сапалаївкою на сучасній вулиці Млиновій.

На міжвоєнних картах Луцька ця вулиця позначається як Сонячна. Вона мала продовження по другий бік сучасного проспекту Волі. Цей відтинок називався Жалобною. Можливо, через те, що на ділянці напроти нинішньої гімназії імені Модеста Левицького був православний і військовий цвинтар.

В радянський час вулицю перейменували на Сенатора, а в 1970-х спорудили п’ятиповерховий будинок на Коперніка, чим перерізали вулицю на дві частини. На обох частинах збереглася довоєнна забудова.

Сенатор Василь Трохимович – штурман гвардійського авіаполку, герой СРСР. Загинув на Волині у боях з німцями, похований на Меморіалі в Луцьку.










 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром